Vrh EU v Bruslju

Marjan Šarec o brexitu: Britanski parlamentarci so zelo kratkovidni

G.G./STA
21. 3. 2019, 16.27
Posodobljeno: 21. 3. 2019, 16.33
Deli članek:

Slovenski premier Marjan Šarec o brexitu: "Ne bomo se zdaj mi učili voziti po levi, ampak je stvar na Otoku, da se končno odločijo."

Reuters
Marjan Šarec je prispel v Bruselj.

"EU mora delovati normalno. Če bomo predolgo odlašali, se lahko zgodi, da EU pride v čuden položaj," je ob prihodu na vrh EU v Bruslju dejal Šarec. Če Britanci ostanejo v EU in ne izvedejo evropskih volitev, bi lahko imel Evropski parlament težave z delovanjem.

Na vprašanje, ali je potrditev ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu, ki je za EU pogoj za odobritev kratke preložitve brexita, sploh še realna, je Šarec odgovoril, da glede na dosedanje dogajanje "najbrž težko". "Britanski parlamentarci so zelo kratkovidni, vendarle se ne zavedajo vseh razsežnosti te problematike," je še ocenil slovenski premier.

Po neuradnih informacijah v sedemindvajseterici prevladuje zavzemanje za preložitev brexita do 23. maja. Šarec sicer na vprašanje, ali obstaja soglasje glede tega, odgovarja, da se bo to pokazalo danes.

Brexit bo zasenčil vse preostale teme dvodnevnega vrha, na katerem bodo sicer v ospredju odnosi s Kitajsko. Šarec je v povezavi z odnosi s Kitajsko poudaril, da je treba ubrati takšno taktiko, da se ne bomo se znašli v šibkejšem položaju, izpostavil pa je tudi vprašanje človekovih pravic.