električni mrk

Kitajska Venezueli ponudila pomoč pri obnovi električnega omrežja

B.K.
14. 3. 2019, 08.52
Posodobljeno: 14. 3. 2019, 08.59
Deli članek:

Po tem, ko je konec preteklega tedna mrknila elektrika po večjem delu Venezuele, se je v sredo Kitajska ponudila za pomoč.

Profimedia
Izpad elektrike je med vikendom pogasil luči po celotnih soseskah.

Venezuelske oblasti so v torek uspele delno obnoviti dobavo elektrike, ki je ponekod mrknila že konec preteklega tedna, poroča tiskovna agencija Reuters. Motena dobava električne energije je preglavice povzročala predvsem bolnišnicam, skladiščem in trgovinam, ki so v tropski vročini odvisne od klimatskih naprav in druge tehnologije.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je za mrk okrivil ameriško kibernetsko sabotažo, medtem ko opozicija trdi, da je za mrk v celoti odgovorna Madurova vlada.

V sredo je venezuelskim oblastem pomoč ponudila Kitajska, ki je na strani venezuelske vlade tudi v varnostnem svetu Združenih narodov. Predstavnik kitajskega zunanjega ministrsta Lu Kang je Maduru ponudil pomoč pri obnovitvi napeljave hkrati pa opozoril, da je Kitajska seznanjena z domnevnimi kibernetskimi napadi in posledični prekinitvi dobave energije.

Profimedia
Izpad električne energije je najbolj škodil bolnišnicam.

"Kitajsko to globoko skrbi," je dejal Lu. "Upamo, da bo venezuelska stran čim prej odkrila razlog za to težavo in ponovno vzpostavila nemoteno oskrbo z energijo ter zagotovila družbeni red. Kitajska je pripravljena ponuditi pomoč in tehnično podporo za obnovo venezuelskega elektroenergetskega omrežja."

Elektrika naj bi sicer od torka dalje nemoteno tekla po skoraj vsej državi z izjemo zahodne regije na meji s Kolumbijo in delov prestolnice Caracas.

Reuters ob tem navaja mnenja strokovnjakov, ki sumijo, da je električni mrk posledica tehnične težave v stiku med hidroelektrarno Guri na jugovzhodu Venezuele in državnim električnim omrežjem.