Živčni strup

Za umor Kim Džong Nama zdaj v celoti odgovarja mlada Vietnamka

B.K.
14. 3. 2019, 08.19
Posodobljeno: 14. 3. 2019, 08.19
Deli članek:

30-letni Vietnamki, osumljeni za umor brata severnokorejskega voditelja, se ne bo nasmehnila ista sreča kot njeni nekdaj soobtoženi kolegici z Indonezije.

Facebook
Vietnamka Doan Thi Huong je zdaj ostala edina, ki bo odgovarjala za umor Kim Džong Nama.

Diplomatska prizadevanja Vietnama so se sfižila. 30-letna Doan Thi Huong, ki je v Maleziji obtožena umora Kim Džong Nama, brata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, ostaja za zapahi, postopek proti njej pa teče dalje.

Huongova že tri dni ni zatisnila očesa, je po razglasitvi odločitve na sodišču dejal njen zagovornik Hisham Teh Poh Teik. Bila je namreč razburjena, zaradi srečnega razpleta, ki je doletel njeno nekdanjo sojetnico, Indonezijko Siti Aisyah. Njo so namreč malezijske oblasti, po dolgotrajnih diplomatskih pritiskih, v ponedeljek izpustile na prostost. Huongova te sreče očitno ne bo deležna.

Reuters
Doan Thi Huong (levo) še sedi v zaporu, medtem ko je Siti Aisyah bila izpuščena na prostost.

Obe ženski sta bili obtoženi umora Kim Džong Nama, ki je leta 2017 umrl za posledicami zastrupitve z živčnim strupom, ki sta ga dekleti nanesli na njegov obraz, medtem, ko je stal v čakalnici letališča v Kuala Lumpurju. Obe sta svoja dejanja opravičevali z razlago, da so ju neznanci prepričali, da gre za potegavščino. Indonezijke varnostne kamere pri dejanju niso ujele, Vietnamko pa - to je tudi eden izmed možnih razlogov, da je malezijske oblasti nočejo izpustiti.

Profimedia
Doan Thi Huong je ujela varnostna kamera.

To pomeni, da je 30-letna Vietnamka zdaj edina, ki bo odgovarjala za Kimov umor, čeprav je jasno, da ideja ni mogla biti njena, ne glede na to ali je vedela kaj počne, ali ne.

"Nisem jezna na Siti," je po razglasitvi odločitve dejala obtožena. "Bog ve, da nisva krivi za nič. Prosim pokličite mojega očeta in mojo družino. recite jim, naj molijo zame."

Profimedia
Pokojni Kim Džong Nam

Obramba se bo na odločitev sodišča pritožila.