Odločilno mnenje

Tudi nov dogovor Britancev ne bo izpustil iz carinske unije

B.K./STA
12. 3. 2019, 13.39
Deli članek:

Velika Britanija bi lahko ostala ujeta v enotnem carinskem območju z EU, meni britanski državni pravobranilec.

Reuters

Britanski državni pravobranilec Geoffrey Cox je danes ocenil, da ostaja pravno tveganje za Veliko Britanijo, da ostane ujeta v irskem varovalu tudi po ponedeljkovem dogovoru premierke Therese May o pravno zavezujočih spremembah sporazuma o brexitu.

Cox je dejal, da ponedeljkov dogovor zmanjšuje tveganje za to, da bi Velika Britanija za nedoločen čas in neprostovoljno ostala ujeta v irskem varovalu. A pravno tveganje, da Velika Britanija ne bo imela pravnih sredstev za izstop iz tega varovala brez soglasja EU, ostaja nespremenjeno.

Varovalo je mehanizem, ki v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko.

Mayeva je v ponedeljek na pogovorih s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem sporočila, da je dosegla pravno zavezujoče spremembe sporazuma z EU, ki naj bi zagotovile, da t.i. irsko varovalo ne bi moglo ostati veljavno za vselej, po drugi strani pa tudi, da bo meja na Irskem otoku ostala odprta.

Tako Mayeva kot Juncker sta zatrdila, da bo dogovor zagotovil, "da Združeno kraljestvo z varovalom ne more za vedno ostati ujeto v EU".

Mnenje pravobranilca, ki bo danes nagovoril poslance, je ključno pred današnjim glasovanjem o dogovoru o brexitu v britanski poslanski zbornici. Od tega bo verjetno odvisno stališče zagovornikov brexita v vrstah konservativcev in poslancev severnoirskih unionistov (DUP), ki podpirajo manjšinsko vlado Mayeve.