humanitarna kriza v Jemnu

Primorani poročati rosno mlade deklice, da lahko preživijo

J.P.
4. 3. 2019, 14.17
Posodobljeno: 4. 3. 2019, 14.17
Deli članek:

Brez dote ne bi preživeli.

Profimedia
Že tako huda humanitarna kriza v državi se je v zadnjem letu še poslabšala.

Vojna je v Jemnu povzročila krizo, ki so jo Združeni narodi označili za "najhujšo humanitarno krizo na svetu" – na pragu lakote je več kot deset milijonov ljudi. Zaostrila se je leta 2014, ko so hutijski uporniki zavzeli večje dele države. Kmalu zatem se je režimskim silam pridružila koalicija pod vodstvom Savdske Arabije. V napadih koalicije je do sedaj življenje izgubilo skoraj 4600 civilistov od skupno okoli 7000 potrjenih civilnih žrtev.

Pogajanja med sprtima stranema pod okriljem ZN so lani privedla do dogovora o premirju na območju strateško pomembnega pristanišča Hudajda. Čeprav so se takrat dogovorili tudi o umiku sil, se je tu zataknilo. Obe strani pa se med seboj obtožujeta, da kršita dogovor.

V zadnjem letu se je število državljanov Jemna, ki potrebujejo pomoč, povečalo za dva milijona na skupno 24 milijonov.

Čeprav v nedavnem poročilu Združenih narodov piše, da se pred dopolnjenim 18. letom v Jemnu poroči več kot dve tretjini deklet, pa naj bi starši hčerke zaradi vojne poročali še precej bolj zgodaj.

Precej bolj mlade

Predstavniki neprofitne organizacije Oxfam naj bi se, kot poroča MailOnline, v severnem guvernoratu Amran srečali z družinami, ki so bile prisiljene svoje hčerke poročiti precej bolj zgodaj – v enem primeru naj bi ena imela le tri leta –, da so si z doto lahko priskrbele hrano.

Spolni odnosi so tako mladim nevestam običajno prizanešeni, dokler ne dopolnijo 11 let, do takrat pa morajo v moževem domu opravljati gospodinjska dela.

Omenjeni medij navaja pričevanje devetletne Hanan, ki, odkar se je poročila, ne sme več hoditi v šolo. "Tašča me pretepe, nato pa še oče, ko zbežim domov. Nočem biti poročena. Rada bi šla nazaj v šolo." Njeni starši – poročili naj bi tudi njeno triletno sestro – se menda zavedajo, da sta deklici premladi, a druge izbire nimajo.