Lestvica

To so najmočnejše države na svetu

B.K.
4. 3. 2019, 12.11
Posodobljeno: 4. 3. 2019, 12.12
Deli članek:

Še vedno vodijo ZDA, Slovenija na repu lestvice.

Profimedia
Spomenik Georgu Washingtonu v Zveznem okrožju Washington.

Združene države Amerike so tudi letos ohranile vodilno mesto na lestvici najvplivnejših držav na svetu, po anketi ameriške medijske družbe US News. Ta vsako leto anketira 20.000 ljudi iz štirih svetovnih regij glede vtisa, ki ga ustvarja 80 svetovnih držav.

Na vrhu lestvice letos ni večjih razlik, prav tako ne na repu, čeprav je Slovenija v primerjavi z lanskim letom, ko je na lestvici moči in vpliva zasedla zadnje mesto, prehitela Estonijo in Latvijo ter se uvrstila na 78. mesto, tik za Slovaško.

To pa je deset svetovnih držav, ki jih ljudje dojemajo kot najmočnejše na svetu:

10. Južna Koreja

Profimedia
Seul, prestolnica Južne Koreje.

Južna Koreja je svoj položaj od lani izboljšala za eno mesto (prehitela je Združene arabske emirate) in se tako uvrstila v prvo deseterico. Je tudi edina država med prvo deseterico, ki je spremenila lanskoletni rezultat.

Ta majhna azijska država je sedma največja izvoznica na svetu, ki izvaža predvsem visokotehnološke izdelke ter avtomobile. Ima enajsto največje gospodarstvo na svetu in je članica elitne skupine držav G20.

9. Saudova Arabija

Reuters
Kraljevi stolp v Rijadu, prestolnici Saudove Arabije.

Kraljevina, kjer domuje najsvetejše muslimansko mesto Meka je bogata država, z razširjenimi naftnimi rezervami. Njena naftna industrija je najbrž tudi razlog, zakaj se, kljub aferi z umorom novinarja Džamala Hašodžija, ni pomaknila nižje na lestvico.

8. Izrael

Reuters
Izraelska policija pred sinagogo Har Nof.

Obsežno gospodarstvo in močna vojska sta razloga za nesorazmerno veliko vlogo, ki jo ta majhna država igra v svetu, kljub hudemu konfliktu s Palestino, ki na tem območju divja že več desetletij.

7. Japonska

Reuters
Tokio

Japonska je ena izmed najbolj pismenih in tehnološko naprednih držav, so prepričani anketiranci. Ker je njeno gospodarstvo tretje največje na svetu, se je Japonska obdržala na zavidljivem sedmem mestu.

6. Francija

Profimedia
Zaključek leta 2018 v Franciji je minil v protestniški noti.

Domačim problemom navkljub, je Francija ohranila šesto mesto na lestvici. Uredniki US News to pripisujejo vplivu, ki ga Francija dosega na področjih "znanosti, politike, gospodarstva in morda predvsem kulture." Ne škodi ji tudi dejstvo, da gre za eno izmed najstarejših držav na svetu.

5. Združeno Kraljestvo

Profimedia
V prestolnici evropskega bančnega sektorja London City se najbolj bojijo posledic Brexita.

Stara imperialna sila se še vedno drži v prvi peterci držav in to kljub temu, da se sooča z veliko politično razdeljenostjo glede vprašanja članstva v Evropski uniji. Britanska prestolnica London je najbolj obiskano mesto na svetu, nekdanje kolonialne povezave pa za državi še vedno predstavljajo delujoče kanale za politično vplivnost.

4. Nemčija

Profimedia
Nemška kanclerka se počasi umika iz politike, kar skrbi pripadnike političnega centra.

Nemčija je najvišje uvrščena evropska država, ki pa ji tudi letos ni uspelo osvojiti stopničk. Ima največje število prebivalstva izmed držav članic Evropske unije, izobražen in kvalificiran delovni kader ter gospodarstvo, ki s pridom izkorišča ustroj EU. Na domačem terenu ji grozi vzpon desnega populizma in negotova prihodnost ob prihajajoči upokojitvi kanclerke Angele Merkel.

3. Kitajska

Reuters
Kitajska je v preteklih treh desetletij iz revščine dvignila več sto milijonov ljudi.

Drugo največje gospodarstvo na svetu in država z najštevilčnejšim prebivalstvom, je v zadnih desetletjih dosegla izjemen razvoj, ki je iz revščine dvignil več sto milijonov ljudi. Relativna vojaška nemoč, številni konflikti z njenimi sosedami in še vedno velik del ljudi, ki živi v revščini, pa so razlogi, zaradi katerih Kitajska letos ni napredovala.

2. Rusija

Profimedia
Rusija se ponaša s poceni in zanesljivo vojaško tehnologijo.

Največja država na svetu, ki meji na kar 14 držav, se je kljub slabemu gospodarskemu stanju učinkovito naslonila na izvoz energentov in rud. Njena izjemno razvita vojaška tehnologija, ki naj bi, kljub mnogo nižjemu proračunu, konkurirala celo vojski ZDA pa je glavni razlog, da je ta evrazijska država znova osvojila "srebrno medaljo".

1. Združene države Amerike

Reuters
Times Square v New Yorku.

Uredništvo je ZDA označilo za "dominantno gospodarsko in vojaško velesilo." Njen vojaški proračun je daleč največji na svetu. Lansko leto je s slabimi 650 milijardami ameriških dolarjev tako prehitela naslednjih 10 držav na lestvici skupaj. Njena kulturna industrija se izvaža po vsem svetu, prav tako je politično in diplomatsko najvplivnejša država. Njene moči ne skazi niti mnogokrat konfliktna politika predsednika Donalda Trumpa, ki je v dveh letih svojega mandata sprožil nezaupanje številnih tradicionalnih zaveznic.