Pri zidu še vztraja

VIDEO: Trump: Zaprtje vlade je končano ...

T.L.
25. 1. 2019, 20.22
Posodobljeno: 25. 1. 2019, 21.43
Deli članek:

... za naslednje tri tedne. To je naznanil v kratki izjavi potem, ko so ga novinarji na mrazu pred Belo hišo čakali 40 minut.

Profimedia
Zid z Mehiko, Trumpova največja želja.

Predsednik Donald Trump je pred Belo hišo naznanil, da je z demokrati v kongresu dosegel dogovor o prekinitvi zaprtja vlade, dogovor pa da bo podpisal v nekaj naslednjih minutah. Očitno so bila pogajanja trda, saj so novinarji na Trumpa na zelenici in v mrazu pred Belo hišo čakali skoraj 40 minut. Zakaj je prišlo do zamude sicer že vnaprej napovedanega predsednikovega govora, predstavniki Bele hiše niso pojasnili.  

Trump je  začetku govora dejal, da ima na razpolago "zelo močno alternativo", vendar pa se je odločil, da je tokrat ne bo poslužil, s čimer je namigoval na razglasitev izrednih razmer in možnost, da finančna sredstva, namenjena obrambi, preusmeri v izgradnjo zidu na južni meji.

Grožnje z novim zaprtjem ali ...

Trump je napovedal, da bo vlada začela delovati takoj, dogovor pa velja za naslednje tri tedne, do 15. februarja. Če pa ne bo, kot je dejal Trump, sklenjen "pošten dogovor"  do 15. februarja, bo vlado znova zaprl ali pa uporabil druga zakonska pooblastila.

Podrobnosti o sklenjenem dogovoru sicer niso znane. BBC, ki se sklicuje na vire iz kongresa, pa poroča, da dogovor ne vključuje finančnih sredstev, ki jih Trump zahteva za izgradnjo zidu na mehiško-ameriški meji. Pred današnjim dogovorom je Trump sicer trdil, da bo zavrnil vsak predlog, ki ne bo vključeval zahtevanih 5,7 milijard dolarjev v podporo izgradnji zidu.

Začasno olajšanje za okoli 800.000 vladnih uslužbencev

Danes teče 35. dan blokade. Zaradi pomanjkanja kadra ob zaprtju vlade so danes objavili, da je začasno ustavljen promet na newyorškem letališču LaGuardia.

Trump je še dodal, da bodo vsi vladni uslužbenci nemudoma prejeli polna plačila tudi za zadnje tedne, ko so njihovi bančni računi ostali prazni.

Po hvalospevih domoljubnim Američanom, ki jih je prizadelo zaprtje vlade, je  Trump na dolgo in široko razpravljal o tem, kako so zidovi uspešni (kar da je dokazala že zgodovina) in da bodo pomagali tudi Američanom. Kot primer "dobre prakse" je med drugim izpostavil zid, ki ga je zgradil Izrael: "Izrael ga ima, poglejte, kako uspešni so. Ustavlja vse kriminalce". Nadaljeval je s prepričevanjem, češ, da bi z izgradnjo zidu v "večjem deležu, kot bi pričakovali", ustavili pritok nezakonite droge v državo in s tem tudi epidemijo odvisnosti, s katero se soočajo ZDA, zid pa bi po njegovem ustavil tudi kriminalce.

Po koncu izjave Trump ni odgovarjal na vprašanja novinarjev.