Poskus uboja

S postelje je kot panter skočil na nož

S.S.
25. 1. 2019, 20.33
Deli članek:

Iztok je Maji napad že odpustil, krivdo pa pripisal sebi.

Novice Svet24
Med rebra je partnerja zabodla s kuhinjskim nožem.

Na okrožnem sodišču se je včeraj začelo sojenje Maji Zajec, obtoženi poskusa uboja zunajzakonskega partnerja Iztoka Štupice. Obtožena pravi, da je nož kar sam zdrsnil Iztoku v telo, oškodovanec pa, da se je pravzaprav nabodel sam.

Incident se je pripetil 29. septembra lani okoli 17. ure v hiši babice obtožene na Sneberski cesti v Ljubljani.

Po navedbah tožilstva je Zajčeva po prepiru »v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti poskusila drugemu vzeti življenje, s tem, da je s kuhinjskim nožem, skupne dolžine 33 centimetrov in dolžine rezila približno 20 centimetrov, zabodla Iztoka Štupico, ki je ležal na postelji, v zgornjo levo polovico prsnega koša ter mu povzročila vbodno rano med III. in IV. rebrom, kjer je ostrina noža prebodla steno prsnega koša in pljuča, pri čemer zaradi hitre zdravniške pomoči do konkretne ogroženosti življenja oškodovanca ni prišlo …«

Povod za prepir je bila slaba komunikacija

Štiriinštiridesetletnica je v zagovoru pojasnila, da je bil povod za prepir s partnerjem slaba komunikacija zadnjega pol leta. Ko ga je vprašala, kdaj bosta to komunikacijo popravila, pa se je začelo vpitje. Iztok je razburjen hodil iz sobe v sobo, grozil, da se bo odselil, dokler se v spalnici ni ulegel na posteljo. Iz kuhinje, kjer je pripravljala narezek, je z nožem »odvihrala« k njemu. »Vem, nepremišljeno,« je poudarila. Potem je po lastnih navedbah prisedla k Iztoku na posteljo in se naslonila oziroma nagnila nad njega, on pa se je sunkovito dvignil »in je nož res kar sam zdrsnil v telo«. »Avtomatsko sem mu po tem rekla oprosti,« je še dejala 44-letnica in dodala, da je hotela zgolj to, da se pregovarjanje in vpitje končata. Oba sta kritičnega dne tudi nekaj spila, on pet, šest piv, ona pa tri džus vodke, vzela pa je tudi dva helexa. Dopoldne sta namreč  pospravljala stare omare, popoldne pa sta bila dogovorjena, da bosta z narezkom odšla k njegovim staršem na kosilo, ko se je zapletlo … »Nesreča, nesrečen slučaj vse skupaj,« je poudaril oškodovanec, ki je včeraj prav tako dobil besedo.

Nobene krvi, bolečine, zgolj čuden občutek

»Skregala sva se zaradi neumnosti verjetno. Jaz sem vpil, da bom odšel. Potem sem se ulegel na posteljo in gledal v strop. Ko sem slišal korake, nisem vedel, ali je Maja ali pes, skočil sem pokonci in nekaj začutil,« je dejal. »Skočili ste s postelje kot kak panter?« je oškodovanca vprašala sodnica Ana Testen. »Tako nekako,« ji je odvrnil. In pojasnil: »Krvi ni bilo nobene. Bolečine ni bilo nobene. Čuden občutek.« Šele ko je na tleh videl nož, je posumil, da je nekaj narobe. Sicer pa se podrobnosti ne spominja več: »Ne vem, kaj sem včeraj jedel, kaj šele, kaj se je dogajalo pred štirimi meseci.« Štupica premoženjskopravnega zahtevka ne bo uveljavljal. Brez uspeha je tudi zahteval, da se partnerici odpravi pripor, včeraj pa jo je ob odhodu iz dvorane poljubil, kar je precej vznemirilo pravosodnega policista. Kakorkoli. Zajčevi za poskus uboja grozi od pet do petnajst let zapora, kaznovati pa se jo sme tudi mileje, saj je kaznivo dejanje po oceni izvedencev zagrešila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi psihičnih težav ter zlorabe alkohola in pomirjeval. Se nadaljuje 1. februarja z zaslišanjem kliničnega psihologa Tristana Riglerja in psihiatrinje Karin Sernec.