66 mrtvih

Katastrofa ob poskusu kraje nafte iz naftovoda

G.G.
19. 1. 2019, 18.01
Posodobljeno: 22. 1. 2019, 11.23
Deli članek:

Vse kaže, da so k eksploziji pripomogli ljudje, ki so poskušali krasti nafto na naftovodu blizu mehiškega mesta Tlahuelilpan. Umrlo je najmanj 66 ljudi.

Reuters
Ljudje niso imeli možnosti za beg.

Ko so tatovi nafte zvrtali luknjo v cevovod in so se razširile govori o "curljanju" nafte, so se ljudje opremljeni s kanistri začeli zgrinjati okoli naftovoda. Nato je eksplodiralo. Lokalni mediji poročajo o grozljivih prizorih, povsod namreč ležijo zoglenela telesa nesrečnih ljudi, ki so poskušali izkoristiti priložnost in na zastonj način priti do nafte.

Guverner Hidalga Omar Fayad je po eksploziji sporočil, da lokalna vlada koordinira reševanje na območju ter da je pomoč poškodovanim njihova glavna prioriteta.

Reuters
Preiskovalci in sorodniki na kraju tragedije.

Ob tem je tamkajšnje prebivalce posvaril pred krajo nafte iz naftovoda. Tovrstna dejanja namreč "niso le nezakonita, temveč ogrožajo tudi vaša življenja in življenja vaših družin", je dejal in dodal: "Kar se je zgodilo danes v Tlahuelilpanu, se ne sme ponoviti."

Do nesreče je prišlo le nekaj tednov potem, ko je vlada začela kampanjo proti krajam goriva v Mehiki.

Kriminalne tolpe in skorumpirani zaposleni so namreč lani Pemex oškodovali za šest milijard mehiških pesov oz. 2,72 milijarde evrov. Po navedbah naftne družbe se je kraja nafte iz naftovoda zgodila vsakih 30 minut.