Pogajanja

Trump bi znova pritisnil na EU z avtomobilskimi carinami

B.K.
17. 1. 2019, 11.07
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 11.16
Deli članek:

Evropski trg hoče odpreti za ameriško hrano.

Profimedia
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump razmišlja o dvigu carin na uvoz avtomobilov in avtomobilskih delov iz držav članic Evropske unije, je dejal ameriški senator in tesen Trumpov zaveznik Chuck Grassley. Carine bi ameriški predsednik uporabil za pritisk na odločevalce v Bruslju, ki jih želi prepričati v nadaljnje odpiranje evropskega trga za ameriške kmetijske proizvode, poroča časnik Financial Times.

V kratki izjavi za medije je 85-letni republikanec Grassley dejal, da se EU »zelo boji« ameriških carin na uvoz avtomobilov in avtomobilskih delov. Zato bi te lahko bile »inštrument, ki bi Evropo prislil v pogajanja.«

Carine na uvoz avtomobilov in avtomobilskih delov bi močno udarile po evropskih avtomobilskih gigantih. Ti avtomobile v ZDA ne le prodajajo pač pa jih tam tudi sestavljajo, a iz delov, ki jih uvozijo iz Evrope. Samo nemška podjetja so denimo lani v ZDA prodala 1,34 milijona avtomobilov in tam obdržala okrog osemodstotni tržni delež, je pred odprtjem severnoameriškega avtomobilskega sejma v Detroitu navedel vodja združenja nemške avtomobilske industrije VDA Klaus Braeunig.

To bi lahko bilo dovolj, da bi evropski zakonodajalci popustili pri odločitvi o vključitvi agrikulture v trgovinska pogajanja. Do zdaj je Bruselj namreč vztrajal pri poziciji, da kmetijstvo ne bo del pogajanj. Evropejci so namreč sumničavi do genetsko spremenjene hrane in nizkih sanitarnih ter zdravstvenih standardov pri proizvodnji mesa v ZDA.