nevarno

Uberjev voznik med vožnjami umoril šest ljudi

B.K.
8. 1. 2019, 08.29
Posodobljeno: 8. 1. 2019, 08.35
Deli članek:

Voznik je priznal umore, ki jih je storil leta 2016.

Reuters
Jason Dalton

Uberjev voznik Jason Dalton je na sojenju v ameriški zvezni državi Michigan priznal, da je v mestu Kalamazoo in njegovi okolici, leta 2016 umoril šest ljudi. Umore je storil v času med pobiranjem potnikov.

Dalton je umore priznal nenadoma in nepričakovano, preglasil je celo ugovore njegovega lastnega odvetnika, tik pred tem, ko se je ta pripravljal na zaslišanje kandidatov za porotnike. 48-letniku sedaj grozi dosmrtna ječa brez možnosti pritožbe.

"Da, to sem hotel [storiti] že dlje časa," je dejal Dalton, ko ga je sodnik vprašal, ali je njegovo priznanje prostovoljno. Nato je na niz vprašanj o njegovi vpletenosti v umore odgovoril z "da". 48-letni mož in oče dveh otrok je tako priznal, da je na treh lokacijah ustrelil osem ljudi. Štiri ženske je umoril pred restavracijo, moškega in njegovega 17-letnega sina pred prodajalno avtomobilov. 14-letna deklica, ki jo je prav tako ustrelil pred restavracijo in še ena oseba, na katero je streljal v stanovanjskem naselju, sta napad preživeli.

Reuters
Jason Dalton na sojenju leta 2016.

Obtoženčev odvetnik Eusebio Solis je sodniku povedal, da je obtoženemu svetoval, naj umorov ne prizna, a je ob tem dodal, da ima Dalton lastne razloge za priznanje krivde: "Ne želi poslati svoje družine in družine žrtev skozi to sojenje. Gre za njegovo odločitev."

Motiv za umori je zaenkrat še neznanka. Znano je le, da je Dalton zatrdil, da mu je dejanja naročil "hudiček" v Uberjevi mobilni aplikaciji. Na neprištevnost se obtoženi ne bo izgovarjal.