Sojenje Michelu Stephanu

Nekdanjega sodelavca na Kemijskem inštitutu naj bi ustrelil s pištolo Jamesa Bonda

S.S.
8. 1. 2019, 08.02
Posodobljeno: 8. 1. 2019, 08.10
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je nadajevalo sojenje Michelu Stephanu zaradi očitkov o napeljevanju k umoru nekdanjega sodelavca na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca.

Primož Lavre
Stephan naj bi Plavca krivil za izgubo službe na Kemijskem inštitutu leta 2010.

Na včerajšnjem naroku je sodnica Sinja Božičnik med drugim prebrala policijska »poročila o tajni operaciji« in prevode prisluhov policije pred aretacijo.

Stephana je devetega oktobra lani ovadil moški, ki mu je, tako tožilstvo, obtoženi ponujal 25 tisoč evrov, da bi med 24. in 26. oktobrom lani izvršil naročilo. Za ta namen mu je priskrbel tudi pištolo in mu dal navodila: »Najpomembneje je, da veš, da je strel v glavo dovolj.« Toda možakar, ki ima danes status zaščitene priče, je pozneje celo postal tajni policijski sodelavec z imenom »Ali« in tako pomagal pri prijetju osumljenca 17. oktobra lani, ko sta v nekem gozdu na obrobju Ljubljane preizkušala orožje.

O umoru ob afriški hrani in mešani solati

Kot je bilo slišati, sta se Stephan in Ali dan prej srečala v eni izmed gostiln pri kliničnem centru, kjer sta ob afriški hrani in mešani solati debatirala o »operaciji«. Stephan je takrat Aliju predal zemljevid »ciljne hiše«, fotografije in urnik »cilja«, solzivec ter tekočino za čiščenje prstnih odtisov. Dal mu je tudi predujem v višini 3100 evrov (enkrat prej mu je že dal 1900 evrov) in ga poslal štet denar na stranišče. Za naslednji dan pa sta se zmenila za »vadbo«.  

STA
Oškodovanec Janez Plavec ne ve, zakaj bi Stephan naročil njegov umor

Pomirile so ga šele policijske okrepitve

17. oktobra lani sta tako okrog 15.30 odšla proti gozdu, da bi vadila streljanje. Stephan je s seboj prinesel vrečko, v kateri je imel pištolo, »kot jo je imel James Bond«, in dušilec. Na kraju je Aliju na pištolo namontiral dušilec, da je dvakrat ustrelil v vreči s peskom, ob odhodu pa so ju presenetili policisti. Stephan se je aretaciji upiral, tako da so ga pomirile šele policijske okrepitve, Aliju pa je, ko je spregledal, da sodeluje z njimi, zabrusil, da se bosta že še srečala.

Razrešena zmešnjava z datumi

Obramba je včeraj dobila tudi odgovor, zakaj imata dva posnetka tajnega snemanja, ki naj bi nastala 16. 10. 2017, datum nastanka 13. 10. 2017. Kot so sporočili z uprave kriminalistične policije, je pri menjanju baterije snemalne naprave prišlo do napake pri nastavitvi datuma in ure. Se nadaljuje.