Smrtonosen virus

Panika na severu: v bolnišnico sprejeli mladeniča, domnevno okuženega z ebolo

S.R.
4. 1. 2019, 16.46
Posodobljeno: 4. 1. 2019, 20.09
Deli članek:

Urgentni center v bolnišnici v Enköpingu so zaprli, pacienta, domnevno okuženega z virusom Ebola, pa premestili na kliniko za infekcijske bolezni v Uppsali.

Reuters
Vhod na urgentni center v bolnišnici v Uppsali.

Na Švedskem je zaradi suma na okužbo s smrtonosnim virusom ebola zavladala panika. Danes so na urgentnem centru v bolnišnici v Enköpingu sprejeli mlajšega moškega, ki je kazal simptome okužbe z ebolo. Nemudoma so ga premestili na kliniko za infekcijske bolezni v Uppsali, kjer so mladeniča izolirali in že opravili prve krvne teste. Po navedbah regionalnih pristojnih organov bodo rezultati »najverjetneje znani tekom dneva.« Poudarili so še, da »na okužbo z ebolo trenutno zgolj sumijo in da so možne tudi kakšne druge bolezni.« Urgentni center v Enköpingu so začasno zaprli, zdravniško oskrbo pa nudijo tudi osebju, ki je prišlo v stik s pacientom. 

Reuters
Univerzitetna bolnišnica v Uppsali.

Vrnil se je z izleta

Lokalni časnik UNT poroča, da se je mladenič pred tremi tedni vrnil z izleta v Burundiju in še nekaterih drugih držav, a naj ne bi obiskal območij, kjer razsaja ebola. Burundi sicer meji na Demokratično republiko Kongo, kjer so od avgusta letos, ko je virus izbruhnil, zabeležili 608 primerov okužb in 368 smrti, ki so bile posledica okužbe z ebolo. Prizadevanja za obvladovanje izbruha ebole močno ovirajo nestabilne razmere v tej državi. Drugih podrobnosti o pacientu oblasti zaenkrat še niso razkrile. 

Pri eboli gre za obliko virusne hemoragične mrzlice, katere simptomi med drugim vključujejo bruhanje, diarejo, vročino, boleče grlo, bolečine v mišicah, glavobole ter notranje in zunanje krvavitve. Prenaša se z neposrednim stikom s telesnimi tekočinami, kot so kri, pot ali slina. Zadevni pacient naj bi po navedbah vodje zdravstvene službe v bolnišnici v Uppsali kazal klasične simptome hemoragične mrzlice, vključno z bruhanjem krvi.