Pomorščak

FOTO: Francoz v oranžnem sodčku čez Atlantski ocean

B.K.
27. 12. 2018, 08.56
Posodobljeno: 27. 12. 2018, 08.59
Deli članek:

Upokojeni Francoz se bo podal na drzno popotovanje čez Atalantski ocean. Za podvig si je izdelal posebno kapsulo, v obliki sodčka.

Profimedia
71-letni Francoz namerava Atlantski ocean prečiti v tej oranžni kapsuli.

Oranžno kapsulo naj bi poganjali kar morski tokovi, je prepričan 71-letni Jean-Jacques Savin, ki je oranžno kapsulo splavil na Kanarskih otokih, sedaj pa računa, da bo do 4.500 kilometrov oddaljenega Karibskega otočja prispel v približno treh mesecih.

Nenavadno plovilo, dolgo tri in široko dobra dva metra, vsebuje posteljo, majhno kuhinjo in prostor za skladiščenje.

Profimedia
Nenavadno plovilo je splavil na Kanarskih otokih.

Savin, nekdanji vojaški padalec, ki je delal tudi kot pilot, bo med potovanjem v morje spuščal posebne označevalce, ki bodo mednarodnim pomorskim znanstvenikom v pomnoč pri raziskovanju morskih tokov.

"Vreme je odlično. Imam plimovanje v višini enega metra, premikam pa se med dva in tri kilometre na uro," je Savin povedal francoski tiskovni agenciji AFP, s katero je komuniciral po telefonu. "Zaenkrat se moja kapsula obnaša zelo, zelo dobro, do nedelje pa bom prav tako imel ugoden veter."

Profimedia
Jean-Jacques Savin

Francoz je prepričan, da bo s kapsulo pristal nekje v Karibih. "Morda na Barbadosu, čeprav bi raje pristal na kakšnem francoskem otoku, denimo Martiniku ali Gvadelupu," je dejal v šali. "To bi mi olajšalo delo z birokracijo."

Profimedia
V notranjosti ima majhno kuhinjo, posteljo in prostor za skladiščenje.

Upokojenec bo na plovbi, 14. januarja, praznoval svoj 72. rojstni dan, za kar je s sabo vzel tudi buteljko rdečega vina. Novemu letu pa bo nazdravil s steklenico sladkega belega vina Sauternes, privoščil p si bo tudi francosko specialiteto - gosja jetra.

Profimedia
Jean-Jacques Savin bo na krovu praznoval novo leto in svoj 72. rojstni dan.