Panika na otoku

VIDEO in FOTO: Območje Etne močno streslo, prebivalci v pričakovanju najhujšega

S.R.
26. 12. 2018, 08.44
Posodobljeno: 26. 12. 2018, 09.59
Deli članek:

Območje najbolj dejavnega vulkana v Evropi je ponoči stresel potres magnitude 4,8.

Twitter
Močnejši potres na območju vulkana Etna.

V potresu, ki je v trdi noči stresel Sicilijo, kjer se je v zadnjih dneh znova prebudil vulkan Etna, je bilo poškodovanih najmanj deset oseb, poročajo italijanski mediji. 

To je bil eden močnejših potresnih sunkov, ki so jih od ponedeljkovega izbruha Etne zabeležili na območju. Poškodovanih je več zgradb, ki jih je že tako prekril pepel iz vulkana. Žarišče potresa je bilo sicer v bližini naselja Viagrande ob samem vznožju vulkana.

Profimedia
Etna je bila dejavna tudi ponoči.

Med lokalnim prebivalstvom, ki je pred dnevi, ko so zabeležili nekoliko večji izbruh sicer zelo aktivnega vulkana, dogajanje sprejemalo še z dobro mero humorja, se je zdaj naselil strah, v zadnjem potresu pa naj bi mnogi zbežali na ulice. Tresenje tal so čutili tudi v Catanii, mestu z več kot 300.000 prebivalci. 

Kot so po sporočili iz Nacionalnega instituta za geofiziko in vulkanologijo (INGV), je na jugovzhodu kraterja dva kilometra dolga razpoka, iz katere se vali lava, poroča STA, ki dodaja, da italijanski strokovnjaki za zdaj sicer niso pretirano zaskrbljeni nad aktivnostjo vulkana in da stopnja ogroženosti območja ostaja na nizki rumeni ravni.