Brexit

Juncker: ni prostora za pogajanja

G.G./STA
11. 12. 2018, 10.30
Posodobljeno: 11. 12. 2018, 10.46
Deli članek:

Brexit bo na vrhu Evropske unije v četrtek in petek v Bruslju nenapovedan gost, vendar pa prostora za ponovna pogajanja o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije ni, je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Profimedia
Jean-Claude Juncker in Theresa May.

Dogovor, ki sta ga dosegla Bruselj in London, je najboljši in edini možen, je dejal Juncker, ki se bo nocoj sešel z britansko premierko Thereso May. Vendar pa pogajanj o sporazumu ni mogoče ponovno odpreti, je poudaril.

Kljub temu je po njegovem še dovolj prostora za dodatna pojasnila in tolmačenja spremljajoče politične izjave k sporazumu, ne da bi ponovno odpirali ločitveni sporazum, ki ga je že potrdil Svet EU in britanska vlada. Pomembno je, da sporazum vsebuje t.i. varovalko za Severno Irsko.

Prav ta varovalka, ki bi omogočila, da bi se po izstopu Velike Britanije ohranila "mehka" meja na irskem otoku in bi Severna Irska ostala del evropske carinske unije, je največji problem v britanskem parlamentu, kjer je britanska premierka v ponedeljek, dan pred glasovanjem, zaradi nasprotovanja prekinila razpravo o sporazumu. Na vrhu bo poskušala dobiti še dodatna zagotovila voditeljev članic glede dogovora.

Vrh evropskih voditeljev, ki bodo imeli na mizi teme, kot so migracije, krepitev evroobmočja in večletni evropski proračun za obdobje 2021-2027, ne bo običajen in ne more biti običajen, je prepričan predsednik komisije. "To bo moral biti vrh, ki bo sprejemal odločitve," je dejal evropskim poslancem.

Časa za besede ni več, zdaj je čas za ukrepanje, treba je okrepiti evroobmočje in notranji trg EU, je bil jasen. Glede migracij je poudaril, da bo morala EU iziti iz nesmiselnih ideoloških razprav, ter pozval k dogovoru o reformi azilnega sistema. Treba bo sprejeti pripravljene direktive, sicer bo EU po njegovem talec dosedanjega pristopa.