Krščanski demokrati se morajo z novim vodstvom in programom zoperstaviti izzivom prihodnosti, je pozvala Merklova v svojem zadnjem nagovoru kot predsednica stranke. Opozorila je, da so pri krščansko-demokratski stranki in sestrski krščansko-socialni uniji (CSU) v preteklih letih z grenkim priokusom uvideli, kam vodi neskončen spor. 

Kot ključno je zato izpostavila poenotenje stranke. "Stranka ni en, stranka smo mi vsi," je dejala. Osrednjo temo njenega govora nakazuje tudi geslo kongresa "Poenotiti in skupaj voditi".

Angela Merkel
Reuters
Merklova je v zadnjem govoru kot predsednica CDU pozvala k poenotenju stranke.

Konservativno ne pomeni konzerviranja

Spomnila je, da je stranka v 70 letih sodobne Nemčije kar 50 let postavljala predsednika vlade, ampak to po njeni oceni ni razlog za ponos, ampak morajo biti v stranki ponižni. To jim je po njeni oceni uspelo, ker so oblikovali politiko na krščanskih vrednotah, a hkrati razumeli, kaj se dogaja okoli njih in bili pripravljeni sprejemati dobre kompromise. "Razumeli smo, da konservativno ne pomeni konzerviranja, ampak da ohranimo to, kar nas krepi in spremenimo to, kar nas ovira," je še dodala. 

Iz svojih preteklih let je navedla tudi nekaj uspehov stranke v njenih štirih vladah, tako je ponosna na uvedbo pozitivne ničle, s katero se uspešno borijo proti zadolženosti Nemčije, in pa tudi na obvladovanje migracijske krize, ki je sicer resno zamajala nemško politiko. Opozorila je še na prihodnje izzive, med drugim varnostne razmere in vlogo multilateralizma v svetu. Ob tem je izrazila željo, da bo stranka tudi v najtežjih urah vztrajala pri krščansko-demokratskih vrednotah in služila državljanom Nemčije. "Prihodnost bo od nas zahtevala vse, kar zmoremo," je dodala. 

Zagotovila je še, da kljub opustitve predsedovanja CDU, ostaja zavezana stranki. Pojasnila je, da je položaje vedno skušala opravljati z dostojanstvom in da jih je želela z dostojanstvom tudi zapustiti. Ob koncu govora je kanclerka požela bučen aplavz s stoječimi ovacijami, ki je trajal skoraj deset minut. 

Angela Merkel
Reuters
Merklova v zadnjem govoru kot predsednica CDU pozvala k poenotenju strankeMerklova je v zadnjem govoru kot predsednica CDU pozvala k poenotenju stranke.

Ne volijo kanclerja

Na kongresu bo danes osrednja točka izvolitev novega predsednika ali predsednice, glede na zadnje ankete imata za to največ možnosti generalna sekretarka CDU Annegret Kramp-Karrenbauer in nekdanji vodja poslanske skupine CDU/CSU Friedrich Merz. Vidnejši kandidat je še zdravstveni minister Jens Spahn, ki je danes že pred začetkom kongresa izrazil željo, da mu uspe priti v drugi krog glasovanja. 

Pred začetkom kongresa je sicer več vidnejših članov stranke poudarilo, da danes ne volijo bodočega kanclerja, ampak vodjo stranke. S tem so si pustili odprte možnosti, kdo bi lahko nasledil Merklovo na položaju predsednice vlade.

Kongresa se sicer danes udeležuje več kot 1500 gostov, akreditiranih pa je preko 2000 predstavnikov medijev s celega sveta, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Že regionalna soočenja kandidatov si je v živo ogledalo rekordnih 14.000 oseb, preko spleta pa so zabeležili več kot 420.000 gledalcev.