Peresvet

VIDEO: Rusi namestili lasersko orožje nove generacije

B.K.
5. 12. 2018, 11.17
Posodobljeno: 5. 12. 2018, 11.19
Deli članek:

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je, zaradi ameriške grožnje o odpovedi jedrskega sporazuma, namestilo lasersko orožje nove generacije.

Profimedia
Ruski laser Peresvet naj bi bil uporabljen za obrambo pred sovražnimi letali in izstrelki.

Kam je nameščen laser poimenovan Peresvet, po srednjeveškem pravoslavnem menihu, ki se je v 14. stoletju spopadel s Tatari, na ministrstvu niso povedali, gre pa za eno izmed "orožij nove generacije," ki jih je ruski predsednik Vladimir Putin predstavil v govoru marca letos.

Laser, ki naj bi bil uporaben za obrambo proti brezpilotnim letalom, drugim vojaškim letalom in raznovrstnim izstrelkom, se je Rusija odločila spraviti v uporabo zaradi ameriške grožnje o odstopu od pogodbe o jedrskih raketah srednjega dosega, ki sta ju državi podpisali leta 1987.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je sicer v torek zaveznicam v vojaški zvezi Nato dejal, da bodo ZDA v roku dveh mesecev odstopile od pogodbe, če Rusija ne bo začela upoštevati njenih določil. Prepričani so namreč, da je Rusija že pred časom razvila nove jedrske rakete srednjega dosega, ki bi lahko ogrozile evropski kontinent.