Mednarodni pogrom nad italijansko mafijo; polovili več članov N'dranghete

S.R./STA
5. 12. 2018, 09.56
Posodobljeno: 5. 12. 2018, 11.25
Deli članek:

V veliki mednarodni akciji v Italiji, Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem so danes prijeli več članov italijanske mafijske združbe N'drangheta.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Po včerajšnji odmevni operaciji na Siciliji, kjer so poleg domnevnega "botra" mafijske združbe Cosa Nostra prijeli še njegovih 45 sodelavcev, v več evropskih državah danes poročajo o aretacijah članov N'dranghete.

Operacijo z imenom Pollino, katere preiskava se je začela že pred dvema letoma, usklajuje Evropska agencija za pravosodno sodelovanje Eurojust. Operacija je uperjena proti združbi, ki je vpletena v tihotapljenje kokaina, pranje denarja, podkupovanje in izvajanje nasilnih dejanj. Policijski organi vpletenih držav so med preiskavo danes zasegli tudi več premoženja te kriminalne združbe. 

Operacija je uperjena proti združbi, ki je vpletena v tihotapljenje kokaina, pranje denarja, podkupovanje in izvajanje nasilnih dejanj. Policijski organi vpletenih držav so med preiskavo danes zasegli tudi več premoženja te kriminalne združbe. Več podrobnosti za zdaj ni znanih, so pa v Eurojustu za popoldne napovedali novinarsko konferenco.

Italijanske oblasti so vmes že sporočile, da je bilo skupaj prijetih okoli 90 ljudi. Iščejo predvsem člane klanov iz Kalabrije. Preiskave naj bi potekale tudi v Južni Ameriki.

Večina hišnih preiskav v Nemčiji poteka v zveznih deželah Severno Porenje - Vestfalija in na Bavarskem. Preiskave potekajo v več kot sto objektih. Med njimi so tudi picerije. Vodja združbe naj bi bil italijanski gostinec v kraju Pulheim v Severnem Porenju-Vestfaliji.

Kalabrijska N'drangheta velja za trenutno najmočnejšo italijansko mafijsko združbo in naj bi močno prekašala sicilijansko Cosa Nostro ali pa neapeljsko Camorro. Nadzorovala naj bi trgovino s prepovedanimi drogami v Evropi. Kot edina izmed italijanskih mafijskih združb naj bi bila aktivna na vseh kontinentih. Zelo aktivna je tudi v Nemčiji. V Duisburgu je pred leti izvedla več umorov. Avgusta 2007 je bilo tam pred neko picerijo ustreljenih šest ljudi. Šlo je za obračun med dvema mafijskima klanoma.

Podobna mednarodna akcija proti proti N'drangheti se je že odvila začetku januarja. V več italijanskih pokrajinah in tudi v Nemčiji je bilo prijetih 169 mafijcev.