Grozljiva vsebina posnetkov

FOTO: Svetoval jim je, naj poslušajo glasbo, ko bodo rezali truplo

S.R./STA
27. 11. 2018, 13.08
Posodobljeno: 27. 11. 2018, 13.15
Deli članek:

O grozljivi vsebini posnetkov umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija je danes spregovoril Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu.

Profimedia
Preiskava vile v vasi Samanli.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je za nemški časnik Süddeutsche Zeitung spregovoril o grozljivi vsebini posnetkov umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija. Hašodžija so pred skoraj dvema mesecema umorili na savdskemu konzulatu v Istanbulu. V turških medijih so že pred tem zaokrožile podrobnosti posnetkov. Turški predsednikRecep Tayyip Erdogan pa je v sredini novembra potrdil, da so pridobili posnetke umora, a ni podal podrobnosti.

"Sliši se, kako izvedenec za sodno medicino drugim svetuje, naj poslušajo glasbo, ko bodo rezali truplo. Opazi se, da uživa," je dejal minister v intervjuju. "Rad razkosava ljudi. Ogabno je," je dodal. Cavusoglu v intervjuju ni želel razkriti, kako so prišli do posnetkov. "Obveščevalne službe na razkrivajo svojih virov," je dejal. Potrdil pa je, da je poslušal posnetke in da so Hašodžija ubili v sedmih minutah. "To je bil naklepni umor," je dodal.

Reuters
Preiskava vile v vasi Samanli.

Je umor naročil prestolonaslednik?

V intervjuju je še dejal, da Turčija od Savdske Arabije še vedno ni prejela informacij o lokalnih sokrivcih, ki so savdski ekipi morilcev pomagali pri kaznivem dejanju, niti kje je Hašodžijevo truplo. Čeprav ameriška obveščevalna agencija Cia meni, da je umor naročil savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, pa Cavusoglu ni želel o tem govoriti brez dokazov. "Brez dokazov ne bom rekel nič," je dejal.

Potrdil pa je, da sta savdski prestolonaslednik in Erdogan po telefonu spregovorila o srečanju, ki bo predvidoma na vrhu G20 ta teden v Argentini. Erdogan je sicer mnenja, da je naročilo umora prišlo iz najvišjih savdskih krogov. Preiskovalci posmrtnih ostankov Hašodžijevega trupla še niso našli. O tem, kaj se je zgodilo z njim, obstaja več različic, turške oblasti pa trdijo, da so ga Savdijci razkosali in razgradili v kislini.

Reuters
Preiskava vile v vasi Samanli.

Še vedno iščejo Hašodžijevo truplo

Turška policija je včeraj preiskala vilo v vasi Samanli v provinci Jalova na severozahodu države. V tej vili, ki ima stene ozaljšane s uokvirjenimi slikami kralja Salmana in prestolonaslednika, živi bogat Savdijec z imenom Mohamed Ahmed Alfaozan, ki je tudi sam "skrivnostno" izginil.

Forenzični izvedenci so pretaknili vsak kotiček vile ter preiskali tudi kanalizacijo in bližnjo okolico. V iskanju novinarjevega trupla so se posebej osredotočili na manjši vodnjak na posestvu. Turške oblasti naj bi na vilo postale pozorne, ker naj bi Mansour Otman Abahusain, eden od savdskih agentov, domnevno vpletenih v umor, Alfaozana oziroma »Ghozana,« kot naj bi bil njegov »službeni« vzdevek, poklical le dan pred umorom. Alfaozan, sicer državljan Savdske Arabije, je posestvo z vilo kupil pred približno tremi leti. V času umora naj bi bil v tujini, v zadnjih dveh mesecih pa naj se ne bi vrnil v Turčijo.

Reuters
Preiskava vile v vasi Samanli.

Reuters
Preiskava vile v vasi Samanli.