Vstop je mogoč, previdnost velja

Izredne razmere: kako je s potovanjem v Ukrajino?

T.L./STA
27. 11. 2018, 12.36
Posodobljeno: 27. 11. 2018, 12.57
Deli članek:

Vsem, ki so že v Ukrajini ali nameravajo odpotovati tja, Andrej Šter iz MZZ svetuje, naj bodo pozorni in se pozanimajo o razmerah, preden odpotujejo v določen del države. Prav tako naj upoštevajo navodila tamkajšnjih oblasti.

Reuters
Vsem, ki so že v Ukrajini ali nameravajo odpotovati tja, na MZZ svetujejo, naj bodo pozorni in se pozanimajo o razmerah, preden odpotujejo v določen del države.

Za slovenske državljane se po trenutnih podatkih konzularne službe zunanjega ministrstva pogoji za potovanja v Ukrajino ne spreminjajo, čeprav bo tam na določenih delih države v sredo začelo veljati vojno stanje. Ob tem je vodja konzularne službe Andrej Šter dodal, da je to bolj podobno izrednim razmeram kot pa vojnemu stanju.

"Vstop v državo je omogočen tako kot prej," je zagotovil Šter. Po njihovih informacijah bodo pogoji za vstop v državo namreč ostali nespremenjeni.

Vsem, ki so že v Ukrajini ali nameravajo odpotovati tja, pa svetuje, naj bodo pozorni in se pozanimajo o razmerah, preden odpotujejo v določen del države. Prav tako naj upoštevajo navodila tamkajšnjih oblasti.

Konzularna služba je sicer stalno v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Kijevu in ukrajinskimi oblastmi ter spremlja razvoj razmer. Šter je pojasnil, da se lahko razmere seveda spremenijo, in čeprav je sedaj omogočeno potovanje po državi, bi lahko na primer v prihodnje ponekod postavili cestne zapore.

Pripravljajo opis varnostnih ukrepov

Na MZZ že pripravljajo posodobljen opis varnostnih napotkov za obisk Ukrajine, a še vedno čakajo na podrobnejše podatke in zemljevid z označenimi deli države, kjer bo v sredo začelo veljati vojno stanje. Tega je ukrajinski parlament potrdil v ponedeljek na pobudo predsednika Petra Porošenka po incidentu z Rusijo v Kerški ožini. Veljalo bo v desetih pokrajinah za 30 dni.

Glede na poročanje ukrajinskega portala Kyiv Post bo vojno stanje veljalo v pokrajinah Vinicija in Odesa na zahodu države na meji z Moldavijo, v pokrajinah Mikolajiv, Kerson in Zaporožje na jugu države ter v pokrajinah Doneck, Lugansk, Harkov, Sumi in Černihiv na vzhodu države ob meji z Rusijo.

Trenutno MZZ na spletni strani slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja na začasno okupirana območja Krima in Sevastopola ter določena območja v regijah Doneck in Lugansk. Slovensko veleposlaništvo v Kijevu namreč ne more nuditi konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah v teh regijah.

Ukrajinska tajna služba potrdila, da so Rusi zajeli njene agente

Ukrajinska obveščevalno-varnostna služba je danes potrdila, da so ruske sile v nedeljskem pomorskem incidentu pri polotoku Krim zajele nekaj njenih častnikov. Kot so pojasnili, so v skladu z zakonodajo ti častniki mornarici "obveščevalno" pomagali. Pred zajetjem je bil eden izmed ukrajinskih obveščevalcev huje ranjen.

Poškodbe je častnik utrpel zaradi rakete, ki jo je izstrelilo rusko vojaško letalo, so dodali v obveščevalni službi s sedežem v Kijevu.

Rusija je pred tem objavila, da so med prijetimi tudi pripadniki ukrajinske obveščevalne službe. Predstavnik ukrajinske službe Vasil Hricak je ob potrditvi te informacije komentiral še, da je pri vsem skupaj neobičajno, da so proti dvema ukrajinskima ladjama in vlačilcu Rusi uporabili šest plovil ruske obveščevalne službe in štiri ladje mornarice, pa tudi bojne helikopterje in letala.

Hricak je dodal, da ukrajinski svet za nacionalno varnost že sprejema vse potrebne ukrepe za osvoboditev zajetih.