»Drama« na nebu

Pilot zaspal za krmilom letala in za skoraj 50 kilometrov zgrešil destinacijo

S.R.
27. 11. 2018, 10.16
Posodobljeno: 27. 11. 2018, 10.23
Deli članek:

Številni zaradi nelagodja, tesnobe ali golega nezaupanja oči ne morejo zatisniti niti, ko sedijo na sovoznikovem sedežu v avtomobilu, ta pilot pa je ravnodušno zadremal kar med pilotiranjem letala.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Neimenovan avstralski pilot je 8. novembra svojo ciljno destinacijo »zgrešil« za skoraj 50 kilometrov, ko je zasmrčal za krmilom letala Piper PA-31, ki lahko sicer prevaža od pet do sedem potnikov, a je tokrat obratovalo kot tovorno letalo. Pilot je bil na 240 kilometrov dolgi poti iz mesta Devonport na otok King Island v avstralski zvezni državi Tasmanija na krovu letala tako sam, poročajo avstralski mediji.

Profimedia
Letalo Piper PA-31.

Incident, opredeljen kot »onesposobitev« pilota oziroma člana posadke, zdaj preiskuje Avstralski urad za varnost v prometu. Pilot naj bi King Island dejansko dosegel, a tega seveda ni vedel, saj je takrat trdno spal. S poletom je nadaljeval še nadaljnjih 46 kilometrov, nato pa naj bi ga domnevno prebudil eden od kontrolorjev zračnega prometa. Pilot je nato varno pristal, a bi ga po navedbah strokovnjakov s področja letalstva v nasprotnem primeru čakala gotova smrt.

Kot je dejal eden od strokovnjakov, je letalo med letom zagotovo upravljal avtopilot, pilotu pa bi slej kot prej zmanjkalo goriva. Takrat bi se njegov polet s trdim pristankom tudi končal. Letalska družba Vortex Air, ki je lastnica tovornega letala, incidenta ni želela komentirati. Sama preiskava naj bi bila zaključena v prvem četrtletju prihodnjega leta.