Uslužbenka ene od zagrebških lekarn je zaradi ugovora vesti zavrnila izdajo kontracepcijskih tablet na zdravniški recept. Farmacevtka je pojasnila, da ne podpira uporabe tabletk kot sredstva za preprečitev nosečnosti, v lekarni pa ni bilo drugih zaposlenih, ki bi tablete izdali. Primer obravnavajo v hrvaški zdravniški zbornici.

Anonimno dekle je dogodek, ki se je zgodil prejšnji teden, opisalo za hrvaški novičarski portal faktograf.hr. Kot je navedlo, farmacevtka ni želela izdati predpisanih kontracepcijskih tablet zaradi ugovora vesti. Dekle je poudarilo, da je zdravniški recept za tablete dobila, ker ima močne menstrualne krvavitve, a tudi zaradi preprečevanja nosečnosti.

Uslužbenka lekarne je dekletu rekla, naj pride naslednji dan, ko ona ne bo delala, dodaja portal. Lastnica lekarne je potrdila dogodek in dejala, da zaradi bolniških dopustov ni bilo drugih zaposlenih, ki bi lahko izdali tablete. Povedala je, da je primer pisno obrazložila tudi hrvaški zdravniški zbornici.

V zbornici so potrdili, da obravnavajo dve letošnji pritožbi zaradi podobnih primerov ugovora vesti. V hrvaškem zdravniškem kodeksu piše, da ima magister farmacije pravico do ugovora vesti, in sicer samo v primeru, ko s tem ne ogroža zdravja in življenja bolnikov.

Doslej brez sankcij za farmacevte

Hrvaška ombudsmanka za enakopravnost spolov Višnja Ljubičić je za faktograf.hr izjavila, da je bilo od leta 2013 v lekarnah več podobnih primerov in da doslej ni bilo sankcij za farmacevte, ki so se sklicevali na ugovor vesti. Izpostavila je, da je treba v primeru ugovora vesti pri zaposlenih v lekarnah delo organizirati tako, da to ne ovira izvajanja storitev.

Od 371 zdravnikov se skoraj 60 odstotkov sklicuje na ugovor vesti in splava ne izvaja

Ljubičićeva je obenem izpostavila letošnje podatke, ki kažejo, da se od 371 zdravnikov, ki so strokovno usposobljeni za izvajanje splava v hrvaških javnih zdravstvenih ustanovah, skoraj 60 odstotkov sklicuje na ugovor vesti in splava ne izvaja. Kot je dodala, je to približno štiri odstotke več kot leta 2014.

Minister o nedopustnem ravnanju

Hrvaški minister za zdravstvo Milan Kujundžić je danes ocenil, da je bilo ravnanje farmacevtke nedopustno. "Vsak pacient v kateri koli lekarni ima pravico dobiti zdravilo, za katero ima recept. Farmacevti imajo pravico do ugovora vesti, a ne na delovnem mestu v lekarni," je dejal Kujundžić po današnji seji hrvaške vlade.

Iz največje opozicijske stranke SDP so v sporočilu za javnost opozorili, da ni urejenega postopka za uveljavljanje ugovora vesti v zdravstvu. Ocenili so, da je primer iz zagrebške lekarne še eden od napadov na pravice žensk na Hrvaškem, potem ko so pred kratkim številne hrvaške državljanke spregovorile o kršitvah pri ginekoloških posegih v hrvaških bolnišnicah.

Hrvaški mediji so sicer še pred leti poročali o primerih, ko nekateri ginekologi, ki se v javnih zdravstvenih ustanovah sklicujejo na ugovor vesti, prekinitve nosečnosti redno opravljajo v svojih zasebnih ordinacijah.