Posnetki

Bolton ne verjame turškim dokazom

T.L.
14. 11. 2018, 09.12
Posodobljeno: 14. 11. 2018, 09.56
Deli članek:

Medtem ko je turška stran prepričana, da je telefonski klic, ki so ga prestregli, v umor novinarja Hašodžija vpleta savdskega princa bin Salmana, pa svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost ne verjame, da gre za dokaz prinčeve vpletenosti.

arhiv
John Bolton, stric iz ozadja, že več let prepričuje Izrael v nujnost skupne akcije proti Iranu.

Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton je izjavil, da posnetek turške obveščevalne službe, povezan s smrtjo savdskega novinarja Džamala Hašodžija, na katerem je slišati besede Savdijcev "povej svojemu šefu, da je zadeva rešena", ne dokazuje, da je v umazani primer vpleten savdski princ Mohamed bin Salman.

"To ni zaključek, do katerega so prišli tisti, ki so posnetek slišali," je na vprašanja novinarjev o dokazu prinčeve vpletenosti v torek odgovoril Bolton. Poudaril pa je, da sam ni slišal posnetka, za katerega je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan dejal, da je grozljiv in da je med poslušanjem šokirala tudi savdskega obveščevalno-varnostnega agenta. Turški mediji poročajo, da je agent namignil, da bi bil lahko eden od Hašodžijevih morilcev pod vplivom drog. 

"Še savdski agent je bil šokiran ob poslušanju posnetka in je dejal: 'Ta človek (storilec) je morda uporabljal heroin, samo človek na heroinu lahko stori kaj takšnega,'" naj bi Erdogan dejal novinarjem. Ameriška agencija CIA v torek ni želela komentirati posnetka. 

Ameriški New York Times je prvi poročal o spornem posnetku in večina ameriških obveščevalcev, s katerimi so govorili novinarji, so prepričani, da je v telefonskem pogovoru omenjeni "šef" nihče drug kot princ bin Salman. "Takšen telefonski klic je najbližje, s čimer se lahko približano neizpodbitnemu dokazu. To je precej inkriminirajoč dokazni material," je dejal Bruce Riedel, ki je delal za varnostno-obveščevalno agencijo CIA, zdaj pa  za Brookings Institution. 

Trump v Rijad poslal novega veleposlanika

Ameriški predsednik Donald Trump pa je v torek imenoval upokojenega generala Johna Abizaida za ameriškega veleposlanika v Savdski Arabiji. Abizaida čaka še potrditev v senatu. ZDA sicer v državi niso imele veleposlanika od Trumpovega prevzema dolžnosti januarja 2017. 

Profimedia
John Bolton