Malibu in Paradise

FOTO in VIDEO. Uničeno naselje hollywoodskih zvezdnikov: najmanj devet mrtvih

G.G./STA
10. 11. 2018, 08.14
Posodobljeno: 10. 11. 2018, 09.36
Deli članek:

V Kaliforniji divja obsežen požar. Evakuirali so že 150.000 ljudi

Reuters
Ogenj golta hiše v Malibuju.

"Razsežnost požara in uničenja je nepredstavljiva," je dejal predstavnik urada kalifornijskega guvernerja Mark Ghilarducci.

Ogenj se širi bliskovito. Do mesta Paradise je potegnil tako hitro, da so gasilci lahko le pomagali pri nenadni evakuaciji z gašenjem pa se niso imeli časa ukvarjati, saj je šlo za reševanje golih življenj. Ukaz za evakuacijo je prišel nenadoma in na ceste se je podalo praktično vseh 27.000 ljudi, zaradi česar je prišlo do zamaškov in ljudje so morali bežati peš.

Reuters
Nekateri bežijo, nekateri so pustili avtomobile, ki jih je potem zajel ogenj.

Ognjeni zid

Vozniki so na poti naleteli na ognjeni zid, ki je obkrožal mesto in se v paniki zaletavali ali skakali iz vozil in bežali. Povzročili so zamaške in gasilci ter policisti so pozivali druge naj zapustijo vozila in jim sledijo peš na varno. Požar jih je spremljal proti severu in zahodu.

Severno od Paradisa, ki leži kakšnih 300 kilometrov severno od San Francisca so ukazali evakuacije dveh manjših mest, zahodno od Paradisa pa je gasilcem uspelo požar ustaviti tik pred mestom z 90.000 prebivalci Chico. Za požarom je ostalo več tisoč uničenih objektov in dolge kolone požganih vozil. Doslej so v Paradisu našli skupno devet trupel, pet v skoraj povsem požganih avtomobilih, ostale pa blizu ali na domovih. Verjetno bo smrtnih žrtev še več, saj več deset ljudi pogrešajo.

Profimedia
Gasilci lahko ponekod le pomagajo pri evakuaciji.

Znova gori tudi na jugu Kalifornije in oblasti so ukazale evakuacijo celotnega prestižnega obmorskega mesta bogatih Malibu s 13.000 prebivalci. Skupaj so po Kaliforniji evakuirali že več kot 150.000 ljudi. Iz Malibuja bežijo tudi številne slavne hollywoodske zvezde.