Pomoč ob rojstvu

S spremembo bodo zaslužile le trgovine

Mihael Korsika
10. 11. 2018, 07.30
Deli članek:

Od leta 2020 država staršem ob rojstvu otrok ne bo več dajala denarja, temveč dobroimetje, ki ga bodo lahko porabili le za nakup otroške opreme. Bodo zaposleni kmalu namesto nadomestila za prevoz na delo dobivali bone za gorivo?

Profimedia
Od leta 2020 država staršem ne bo več dajala gotovine za pomoč pri rojstvu otroka.

Zamik

Uveljavitev določbe o dobroimetju je prestavljena na 1. januar 2020 predvsem zaradi zamika sprejema zakona in predvidene uvedbe informativnega izračuna pri uveljavljanju letnih pravic. Za uveljavitev določbe je potrebna tudi informacijska podpora, so sporočili z ministrstva.

Država je do zdaj na različne načine »nagrajevala« novopečene starše. V preteklosti so lahko ob rojstvu otroka izbirali med tremi že vnaprej sestavljenimi paketi, česar so se starši redko posluževali, ali pa izplačilom denarnega zneska. Leta 2012 je vlada zaradi krize določila cenzus, zaradi katerega so brez pomoči ostale družine z višjimi osebnimi prihodki. Državno darilo ob rojstvu otroka pa je v začetku letošnjega leta s spremembo zakonodaje ponovno postalo univerzalno.

Dobroimetje

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je ob pripravi sprememb zakona že pred slabim letom napovedalo poglavitno spremembo pri izplačilih pomoči ob rojstvu otroku. »Novela s 1. 1. 2019 uvaja izplačilo pomoči ob rojstvu otroka v obliki dobroimetja,« so 30. novembra lani zapisali na spletni strani ministrstva.

Na ministrstvu jih je tako naenkrat zaskrbelo, da starši pomoči ne trošijo namensko. Od uveljavitve odločbe o pomoči bodo starši dobili kodo z dobroimetjem. Z njo bodo lahko v trgovinah kupovali »otroško opremo, potrebščine za otroke, otroško hrano in tako naprej«, so ob napovedi sprememb pojasnjevali na ministrstvu.

»Ne vemo še, ali bomo določili nabor izdelkov, ki se jih bo dalo kupiti, ali bomo določili izdelke, ki jih s tem dobroimetjem ne bo mogoče kupiti, kot so alkohol in cigarete,« so dodali. V katerih trgovinah bo mogoče izkoristiti dobroimetje, še ni jasno, saj razpis še ni ni bil objavljen.

Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj takšno nezaupanje države do staršev, ki vendarle državi priskrbijo tudi prihodnje rodove davkoplačevalcev, medtem ko brez težav zaupajo prejemnikom socialne pomoči. Hiter izračun kaže, da bo država glede na število rojstev v zadnjih letih za pomoč ob rojstvu letno namenila slabih šest milijonov evrov, medtem ko bo za izplačila denarne socialne pomoči po napovednih ministrstva letos namenila 268 milijonov evrov.

Ob tem je treba sicer priznati, da je ministrica Ksenija Klampfer pred mesecem napovedala, da bodo pregledali mehanizme podeljevanja socialnih transferjev, da bodo do njih upravičeni tisti, ki jih zares potrebujejo, oziroma da ne bi prihajalo do zlorab. Kaj sploh predstavlja zlorabo socialne pomoči? Nakup dražjega mesa v trgovini, plačilo stroškov za registracijo vozila ali stroškov za mobilno telefonijo in internet. Brez slednjih treh si brezposelni v današnjih časih težko najde zaposlitev.

STA
Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve nam sicer niso odgovorili na vprašanje, ali načrtujejo tako ostre omejitve zastaviti tudi pri prejemnikih denarne socialne pomoči. Ministrstvo, ki je bilo v prejšnjem mandatu pod okriljem Socialnih demokratov, v tem mandatu pa spada pod kvoto SMC, tako bolj skrbi morebitna zloraba šestih kot 268 milijonov evrov.

Sledijo boni za gorivo?

Če državo skrbi, ali starši novorojenih otrok denarno pomoč ob rojstvu resnično trošijo za otroka, je na mestu vprašanje, kaj sledi. Bodo zaposleni namesto povračilo stroškov za prevoz na delovno mesto začeli dobivati bone za gorivo? Bodo zaposleni morali dokazovati, da so regres za letni dopust dejansko porabili za počitnice, ali bodo morda »goljufali« in ga namenili za popravilo strehe? Takšen nadzor verjetno bolj spada v neke drugačne, pretekle čase.