Cene surove nafte so danes padle pod 70 ameriških dolarjev za sodček, po tem, ko so prejšnji mesec dosegle vrh pri 86 dolarjih. Nazadnje so bile cene za surovo nafto tako nizke aprila.

Strahovi, da bi lahko konflikt med Združenimi državami Amerike in Iranom zmanjšal produkcijo črnega zlata, so očitno mimo. Predvsem zaradi občutnega povečanja proizvodnje v Saudovi Arabiji, Rusiji in v ZDA. Te države danes črpajo skoraj rekordno veliko, dnevno naj bi proizvedle kar 33 milijonov sodčkov na dan, poroča portal Business insider.

Še več surove nafte bi sedaj na trg lahko prišlo tudi iz Iraka, po tem, ko sta Federalna vlada in Kurdska regionalna vlada prišli do sporazuma o nadaljevanju črpanja nafte v Kirkuku, poroča finančni časnik Financial Times.

Vse oči so sedaj uprte v to, kaj se bodo članice naftnega kartela OPEC odločile o zmanjšanju proizvodnje, na vrhu v Abu Dabiju ta konec tedna.

Naftni trgovci v sloveniji sicer cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane. Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.