Težave v raju

Kaj se dogaja s Severno Korejo?

B.K.
7. 11. 2018, 09.04
Posodobljeno: 7. 11. 2018, 09.07
Deli članek:

Sestanek med ameriškim zunanjim ministrom in severnokorejskimi oblastmi, ki je bil načrtovan za konec tega tedna, je prestavljen.

Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo se ne bo sestal s severnokorejskimi kolegi konec tega tedna, kot je bilo načrtovano, so sporočili z ameriškega zunanjega ministrstva. Srečanje Pompea in korejskega uradnika Kim Jong Čola, ki bi se moralo odviti v četrtek, je prestavljeno na "kasnejši termin," je po poročanju tiskovne agencije Bloomberg dejala predstavnica ministrstva Heather Nauert.

Na ameriškem zunanjem ministrstvu o tem, kaj je razlog za odpoved sestanka molčijo, a vztrajajo, da se bodo pogovori o "denuklearizaciji" Korejskega polotoka nadaljevali.

Še nedolgo nazaj sta obe strani dajali vtis, kot da proces poteka nemoteno, a severnokorejski voditelj Kim Džong Un je vse bolj začel pritiskati na ameriške partnerje, naj umaknejo gospodarske sankcije, ki še vedno pestijo Severno Korejo. Sankcije je označil za "krute", saj da omejujejo razvoj države. Zagrozil pa je tudi, da se ne bo pustil podrediti ameriškemu nadlegovanju. Inštitut severnokorejskega zunanjega ministrstva je medtem v petek opozoril, da bo država nadaljevala z razvojem jedrskega orožja, če Združene države Amerike ne bodo omilile gospodarske blokade. Tudi Kim je bil v svoji kritiki sankcij nenavadno neposreden.

Medtem je spletna stran 28 North objavila analizo satelitskih fotografij Severne Koreje, ki naj bi dokazovale, da severnokorejske oblasti še vedno rudarijo za uranom, osnovnim materialom za izdelavo jedrskega orožja.