Priprave

Turški predsednik zagrozil z novim napadom na Kurde v Siriji

B.K./STA
30. 10. 2018, 13.38
Posodobljeno: 30. 10. 2018, 13.41
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes sporočil, da je Turčija končala priprave na novo ofenzivo proti kurdski milici na severu Sirije, ki jo podpira Washington, Ankara pa jo ima za teroristično organizacijo.

Reuters
Recep Tayyip Erdogan

"Uničili bomo teroristične strukture vzhodno od Evfrata. Končali smo priprave, načrte in programe glede tega," je v parlamentu dejal Erdogan. Turška vojska je medtem v nedeljo obstreljevala položaje kurdske milice YPG zahodno od mesta Kobane.

Milica YPG predstavlja hrbtenico Sirskih demokratičnih sil, arabsko-kurdske koalicije, ki jo podpirajo ZDA v boju proti skrajni skupini Islamska država. Združene države Amerike naj bi Ankaro že opozorile, da lahko ofenziva na kurdske dele Sirije zaustavi napredek v boju proti Islamski državi.

Reuters
Pripadniki Sirskih demokratičnih sil, ki jih vodi kurdska milica YPG.

Sirske demokratične sile se medtem pripravljajo na napad za ponovno osvojitev ozemlja na vzhodu Sirije, ki so ga v preteklih dneh zasedli skrajneži Islamske države. Na območje vzhodno od Evfrata je prispelo 300 borcev, ki bodo sodelovali v napadu.

Islamska država je v minulih dneh znova zasedla območja na vzhodu Sirije in napredovala proti meji z Irakom. Skrajneži so pregnali borce Sirskih demokratičnih sil z vseh območij vzhodno od Evfrata, ki so jih ti zasedli minuli mesec med obsežno ofenzivo.

Turška vojska sicer zaseda provinco Manbiž na skrajnem severozahodu Sirije. Po tem, ko so od tam pregnali kurdske borce, so v zadnjih mesecih obnovili cestno infrastrukturo, mošeje, v šole pa so uvedli pouk Turškega jezika.