Ne tako kmalu

Kdaj bomo nehali premikati uro? To vas bo postavilo na trdna tla …

J.P.
30. 10. 2018, 13.34
Posodobljeno: 30. 10. 2018, 13.48
Deli članek:

V Gradcu so se sestali prometni ministri Evropske unije. Govorili so tudi o možnosti ukinitve premikanja ure.

Profimedia
Ukinitev premikanja ure bi Sloveniji največ potencialnih težav povzročila v letalstvu.

Srečanje je pod drobnogledom predvsem zaradi pogovorov o ukinitvi premikanja ure in določitvi stalnega časa v državah članicah Evropske unije. Te so pri odločitvi o izbiri stalnega časa neodvisne, »kar bi lahko privedlo do absurdnih rešitev, ko bi se sosednji državi, ki sta sicer v istem časovnem pasu, odločili za različen stalni čas«, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Slovenija se sicer strinja z ukinitvijo premikanja ure, dokončno stališče, ali bo naš stalni čas postal poletni ali zimski, pa bi lahko bilo oblikovano do konca novembra. »Radi bi se uskladili s sosednjimi državami, saj bi soliranje lahko povzročilo težave,« je povedala državna sekretarka Nina Mauhler, ki se je v imenu ministrstva udeležila srečanja.

Izničenje negativnega vpliva

Ukinitev premikanja ure bi Sloveniji, kot ugotavljajo na omenjenem ministrstvu, največ potencialnih težav povzročila v letalstvu.

Kdaj se bo torej premikanju ure iztekel čas? »Želja držav, ki se strinjajo z ukinitvijo premikanja ure, je, da bi bil dogovor glede stalnega časa čim bolj poenoten in da nikakor ne bi imel negativnega vpliva na enotni trg in gospodarstvo. Zato so udeleženci srečanja ocenili, da je cilj Evropske komisije po ukinitvi premikanja ure že z letom 2019 preveč ambiciozen,« pravijo na ministrstvu.