Primer Hašodži

Saudijski tožilec hoče posnetke, turški sprašuje, kje je truplo

STA/B.K.
30. 10. 2018, 11.48
Posodobljeno: 30. 10. 2018, 12.50
Deli članek:

Saudijski državni tožilec je danes obiskal konzulat Savdske Arabije v Istanbulu, kjer je bil umorjen savdski novinar Džamal Hašodži.

Reuters
Turški kriminalist med preiskovanjem rezidence saudijskega konzula v Istanbulu.

Saudijski tožilec Šejk Saud al Modžeb se je pred tem še drugič sestal z glavnim istanbulskim tožilcem Irfanom Fidanom. Prvič se je z njim srečal v ponedeljek.

Modžeb je v ponedeljek turško stran zaprosil, naj mu posreduje vse ugotovitve turške preiskave, vključno z vsemi fotografijami in zvočnimi posnetki, je poročala turška radiotelevizija TRT. Turški preiskovalci so po navedbah TRT njegovo prošnjo zavrnili, hkrati pa so ga pozvali, naj razkrije informacije o lokaciji Hašodžijevega trupla.

Prav tako so ponovili poziv turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, naj 18 osumljencev za umor, ki so jih aretirali v Saudovi Arabiji, izročijo Turčiji. Rijad zavrača to zahtevo.

Hašodži je izginil 2. oktobra na savdskem konzulatu v Istanbulu in kasneje se je izkazalo, da je bil tam umorjen. Rijad je po velikem mednarodnem pritisku to priznal šele tri tedne kasneje.

Erdogan je Modžeba danes pozval, naj ugotovijo, kdo je naročil umor do savdskega režima kritičnega novinarja, in naj nikomur ne prizanašajo. "Kdo je poslal teh 15 ljudi? Kot savdski javni tožilec morate zastaviti to vprašanje, da lahko to razkrijete," je dejal turški predsednik. Ankara domneva, da je Hašodžija ubila skupina 15 Savdijcev, ki naj bi jih s to nalogo poslali iz Rijada.

"Zdaj lahko rešimo ta primer. Nobene potrebe ni po izmikanju, nima smisla, da bi poskušali rešiti določene ljudi," je Erdogan izjavil za medije v Ankari.

Hašodži je izginil 2. oktobra na savdskem konzulatu v Istanbulu in kasneje se je izkazalo, da je bil tam umorjen. Rijad je po velikem mednarodnem pritisku to priznal šele tri tedne kasneje.