Odhaja

Angela Merkel ima dovolj!

G.G./STA
29. 10. 2018, 10.40
Posodobljeno: 29. 10. 2018, 12.44
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je v zadnjih mesecih izgubljala podporo, po slabem rezultatu na volitvah v zvezni deželi Hessen pa se je pripravljena odpovedati vodenju stranke, ne pa vlade.

Profimedia
Nemška kanclerka Angela Merkel bo odšla z vrha stranke.

Po hudih izgubah svoje Krščansko-demokratske unije (CDU) na nedeljskih volitvah v zvezni deželi Hessen je danes napovedala, da se je pripravljena odpovedati vodenju stranke, namerava pa ostati na čelu vlade. Po koncu tega mandata pa ne bo več kandidirala v nemški parlament in se ne bo potegovala za funkcije v Bruslju.

CDU je na nedeljskih volitvah v Hessnu doživela hud poraz, podprlo jo je 27 odstotkov volivcev. Stranka je sicer ohranila prvo mesto, a izgubila približno 11 odstotnih točk podpore in tako doživela najslabši volilni rezultat po letu 1966. Po volitvah na Bavarskem pred štirinajstimi dnevi so bile volitve v Hessnu že drugi poraz za konservativni tabor v zelo kratkem času.

Merklova je s temi napovedmi danes seznanila vodstvo stranke na zasednju predsedstva CDU, so sporočili viri v CDU.

Nemška kanclerka je na sestanku vodstva CDU, ki je razpravljal o velikem padcu podpore konservativnemu bloku na nedeljskih deželnih volitvah v Hessnu in pred štirinajstimi dnevi na Bavarskem, dejala, da želi ostati kanclerka do konca tega mandata leta 2021.

O njenem nasledstvu na čelu CDU bi lahko odločili že na strankinem kongresu, ki bo v začetku decembra v Hamburgu.

Za položaj predsednika stranke namerava kandidirati nekdanji vodja skupne poslanske skupine CDU in bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) v bundestagu Friedrich Merz, nekdanji rival Merklove, ki pa se je v zadnjih letih umaknil iz aktivne politike.

V roke enega človeka

Merklova je na čelu CDU od leta 2000, kanclerka pa je od novembra 2005. Doslej je vztrajala, da sodita vodenje stranke in vlade v roke enega človeka.