Volitve

V Braziliji slavil "latinoameriški Donald Trump"

B.K.
29. 10. 2018, 09.20
Posodobljeno: 29. 10. 2018, 09.24
Deli članek:

V drugem krogu predsedniških volitev v Braziliji je slavil skrajno desničarski populist Jair Bolsonaro.

Reuters
Zmagovalec volitev Jair Bolsonaro.

63-letni Jair Bolsonaro je nekdanji vojaški častnik, ki so ga tako nasprotniki kot podporniki poimenovali 'brazilski Donald Trump'. Tudi nanj, tako kot na prvega moža ZDA namreč letijo obtožbe o odkritem rasizmu, šovinizmu in homofobiji, sam pa je nastopil kot oster proti-levičasrki kandidat. "Ni se bilo več možno spogledovati s socializmom, komunizmom, populizmom in levičarskim ekstremizmom," je Bolsonaro dejal po razglasitvi zmage.

Razlika med desničarjem Bolsonarom in njegovim levim konkurentom Fernandom Haddadom iz Delavske stranke, je bila sicer relativno majhna. Zmagovalec je namreč pobral dobrih 55 odstotkov, poraženec pa slabih 45 odstotkov vseh glasov.

Reuters
Bolsonarovi podporniki praznujejo ob njegovi zmagi.

Da se novoizvoljeni brazilski predsednik resnično uvršča krepko na desni pol je razvidno tudi iz voščil, ki jih je prejel takoj po izvolitvi. Čestitali so mu namreč mehiški predsednik v odhajanju Enrique Peña Nieto, argentinski voditelj Mauricio Macri in čilenski predsednik Sebastián Piñera, vsi trije predstavniki desnih političnih frakcij v latinski Ameriki.

Osebno je Bolsonara poklical tudi ameriški predsednik Donald Trump in mu čestital za "zgodovinske" volitve, medtem ko je podpredsednik italijanske vlade in vodja skrajno desne stranke Liga Matteo Salvini na twitterju zapisal, da so "celo brazilski državljani porazili levico."

Reuters
Poraženi kandidat Delavske stranke Fernando Haddad.

Medtem, ko se trgi veselijo izvolitve nekdanjega vojaka na čelo največje južnoameriške države, ki je obljubil širok val privatizacije, pokojninsko reformo in varčevalne politike, za svoje ekonomske svetovalce pa je izbral neoliberalne ekonomiste šolane v ZDA, pa se mnogi deli brazilskega prebivalstva upravičeno bojijo prihodnosti. Predvsem revnejši segmenti delavskega razreda iz severovzhodnega dela države, ki je tudi večinsko podprl kadnidata Delavske stranke, manjšine in ženske, so izrazili skrb nad prihodnostjo, ki jo prinaša izid volitev. 55-letni Haddad, nekdanji župan Sao Paula, čigar družina je v Brazilijo migrirala iz Libanona, je po porazu miril podpornike, rekoč: "Čutim tesnobo in strah pri mnogih ljudeh. Ne bojte se. Tukaj bomo, skupaj bomo. Zavzeli se bomo za vas. Samo pogumno!"