Letalska nesreča

Letalo strmoglavilo v morje: na njem je bilo 189 ljudi, tudi dva dojenčka

J.P. / STA
29. 10. 2018, 07.15
Posodobljeno: 30. 10. 2018, 08.45
Deli članek:

V Indoneziji je danes kmalu po vzletu z letališča v Džakarti strmoglavilo potniško letalo indonezijske letalske družbe Lion Air s 189 ljudmi na krovu. Reševalci so potrdili, da nesreče verjetno ni preživel nihče.

Twitter
Reševanje še traja.

"Predvidevam, da je mrtvih vseh 189 ljudi, ki so bili na krovu letala, trupla, ki so jih našli, niso bila več nedotaknjena, saj je minilo že več ur od nesreče," je dejal vodja reševalcev Bambang Suryo Aji.

Reševalci so razbitine in predmete z letala našli v morju pri Karawangu v pokrajini Zahodna Java, okoli 70 kilometrov zahodno od Džakarte, so sporočile oblasti. Med drugim so našli uničene telefone in raztrgane torbe, prikazujejo na Twitterju objavljene fotografije. Predmete je našla posadka ladje državnega naftnega podjetja Pertamina.

"Preiskali smo celotno območje, preživelih nismo našli," je dejal predstavnik nacionalnega reševalnega urada Muhammad Syaugi, ki je potrdil, da so našli dele trupel.

Flightradar24
Iz grafa je razvidno, da je letalo strmoglavilo zelo hitro in nenadoma.

Domnevajo sicer, da je trup letala na morskem dnu na globini 35 metrov.

Na letalu, ki je bilo namenjeno v Pangkal Pinang na otočju Bangka-Belitung, je bilo šest članov posadke, poroča BBC. Med potniki so bili tudi dojenček in dva otroka.

Po podatkih podjetja za letalsko navigacijo AirNav je letalo stik s kontrolo letenja izgubilo 13 minut po vzletu z mednarodnega letališča Soekarno-Hatta v Džakarti ob 6.20 po lokalnem času (0.20 po srednjeevropskem). Pristati bi moralo eno uro kasneje.

Lion Air je sicer največji indonezijski nizkocenovni letalski prevoznik. Leta 2013 je njegovo letalo Boeing 737 s 100 ljudmi na krovu ob pristanku na Baliju padlo v morje, pri čemer pa ni bilo žrtev. Evropska unija je junija indonezijske letalske družbe umaknila s seznama prevoznikov, ki ne izpolnjujejo mednarodnih varnostnih standardov. Na seznamu so bile od leta 2007 po vrsti smrtonosnih nesreč, nekatere pa so umaknili že leta 2009.

Vremenske razmere so bile varne za letenje, je povedala vodja meteorološke agencije Dwikorita Karnawati. "Bilo je nekoliko oblačno, ni bilo pa oblakov, ki bi ogrožali letala. Ko so resne vremenske razmere, izdamo opozorilo, tako da lahko lete preložijo," je dodala.

Letalu je poveljeval 31-letnih indijski pilot iz New Delhija, ki ima za seboj več tisoč ur letenja, njegova kartoteka je brez incidentov, so sporočile oblasti.

Iz letalske družbe Lion Air so sporočili, da je pilot kmalu po vzletu zaprosil za povratek na letališče v Džakarti zaradi neznane tehnične težave. "Naš pilot je ravnal v skladu s predpisanim postopkom in ko je ugotovil težavo, je zaprosil za povratek, vendar vemo, kako se je končalo," je povedal izvršni direktor družbe Edward Sirait.

Letalo Boeing 737 MAX 8 je imelo tehnično težavo na prejšnjem letu, ki pa so jo odpravili že pred poletom, je dodal Sirait. Na nacionalnem odboru za varnost v letalstvu so povedali, da je bilo letalo staro zgolj dva meseca in je opravilo samo 800 ur letenja. "To je bilo novo letalo," so poudarili.

V floti letalskega prevoznika Lion Air je enajst letal Boeing 737 MA 8, vendar doslej niso poročali o podobnih tehničnih težavah in ne načrtujejo, da bi letala prizemljili, je dejal Sirait.