LEPLJIVI PRSTI

Ukradla denarnico in v njej našla "darilo"

Janja Ambrožič, Dolenjski list
29. 10. 2018, 06.50
Posodobljeno: 29. 10. 2018, 07.35
Deli članek:

Osemkrat poskusila, dvignila le 20 evrov.

J.A./Dolenjski list
Sandi Selimčič (levi) in Samo Brajdič.

V lokalu izmaknil denarnico z bančno kartico in PIN-kodo. Osemkrat so poskusili dvigniti denar, a so bili uspešni le enkrat.

Kako nespametno je poleg bančnih kartic nositi tudi PIN-kode, smo že velikokrat pisali, a kljub temu vedno znova ugotavljamo, da ljudje počno prav to. Naslednji primer se je za oškodovanko še kar dobro končal, lahko bi se mnogo slabše.

Pred dobrima dvema letoma, bilo je konec julija, je mladoletnik v lokalu na novomeški avtobusni postaji iz odklenjenega predala pod točilnim pultom izmaknil denarnico, v kateri sta bili tudi bančna kartica in PIN-koda. Kartico in kodo je izročil Samu Brajdiču in Sandiju Selimčiču (oba sta iz novomeškega romskega naselja Brezje), ki sta potem skupaj s še dvema mladoletnikoma na bankomatih po Novem mestu poskušala dvigovati gotovino. In to zelo vztrajno.

UKRADLA LE 20 EVROV

Prvi poskus se je zgodil le nekaj minut po kraji, ko so hoteli dvigniti 450 evrov, a niso bili uspešni, saj jim bankomat denarja ni izplačal. Potem so zmanjšali svoje apetite in poskušali dvigniti 200 in 50 evrov, a tudi ni šlo, uspelo jim šele v četrto, ko so uspešno dvignili 20 evrov. Noč, ki je sledila, so preživeli na novomeških bankomatih različnih bank (NLB, SKB, Abanka) in še naprej poskušali dvigovati denar, vendar brez uspeha, zjutraj pa je bila kartica že blokirana. Pravzaprav jim je v osmih poskusih uspelo dvigniti samo 20 evrov. Na okrožnem sodišču v Novem mestu sta se pred kratkim znašla samo polnoletna obtoženca, 22-letni Samo Brajdič in 30-letni Sandi Selimčič.

SELIMČIČ POKESAL, BRAJDIČ NI PRIZNAL

»Posnele so vas nadzorne kamere pri bankomatih, vaju in dva mladoletnika pa so prepoznali policisti,« jima je na predobravnavnem naroku zaradi kaznivega dejanja velike tatvine pojasnila novomeška okrožna sodnica Mojca Hode. Tožilka Vesna Fink je za Brajdiča, ki je bil do zdaj že petkrat kaznovan (štirikrat zaradi kaznivih dejanj zoper premoženje), predlagala devet mesecev zapora in odvzem premoženjske koristi (10 evrov). Za Selimčiča je menila, da zapor ni potreben. »Ker še ni predkaznovan, predlagam pogojno obsodbo devet mesecev zapora v preizkusni dobi treh let, poleg tega mora oškodovanki povrniti 10 evrov, to je polovico prisvojenega zneska,« je rekla tožilka. Seveda Brajdič ni bil navdušen nad predlagamo kaznijo in krivde po obtožbi ni priznal, Selimčič pa se je odločil drugače in obljubil, da bo oškodovanki povrnil denar v enem tednu. Sodnica mu je izrekla natanko takšno kazen, kot je predlagala tožilka. Brajdiča v prihodnje ne čaka zgolj sojenje za navedeno tatvino, saj ima odprta še dva postopka, in sodnica se je odločila, da bo združila vse tri.