Japonska

Princesa Ajako poročila plebejca, izgubila cesarski naziv

R.T.
29. 10. 2018, 10.40
Posodobljeno: 29. 10. 2018, 10.51
Deli članek:

Ni več del cesarske družine.

Profimedia
Princesa Ajako z ženinom Keijem Morijo.

Japonska princesa Ajako je izgubila svoj cesarski naziv, kar pomeni, da uradno ni več članica japonske cesarske družine.

Razlog je njena današnja poroka s Keijem Morijo, navadnim Japoncem, brez modre krvi, zaposlenem v prevozniškem podjetju Nippon Yusen.

Ajako in Kei sta se poročila v svetišču Meidži v Tokiju. Ajako je nosila lase spete v stilu kot so ga nosile ženske v obdobju Hej'an, med osmim in dvanajstim stoletjem, in tradicionalni kimono s rdečimi in zelenimi vzorci. Njen ženin je nosil črn frak.

Profimedia
Princesa Ajako z ženinom Keijem Morijo.

"Polna sem veselja," je po poroki dejala Ajako, Kei pa je dodal, da želi, da bi "delovala skupaj, z roko v roki in ustvarila družino polno smeha."

Ženske, ki se primožijo v cesarsko družino, po japonski tradiciji pridobijo cesarski naziv. Tiste, ki pa se omožijo s plebejcem, pa temu ne priborijo cesarskega naziva pač pa se mu morajo same odreči.

Profimedia
Princesa je po poroki izgubila cesarski naziv.

Ajako se je zato že prejšnji teden uradno poslovila od japonskega cesarja Akihita, sicer njenega mrzlega strica, in izrazila željo, da mu bo lahko pomagala tudi nadalje, kot nekdanja članica cesarske družine.

Lani je svojo namero po poroki izven cesarkse družine izrazila tudi japonska princesa Mako, sicer najstarejša vnukinja cesarja Akihita. Poroka je bila napovedana za letos, a je bila kasneje prestavljena na leto 2020.