Nikola Gruevski

Nekdanji makeodnski premier vendarle v keho

STA/B.K.
5. 10. 2018, 16.09
Posodobljeno: 5. 10. 2018, 16.10
Deli članek:

Sodišče v Skopju je danes na drugi stopnji potrdilo dveletno zaporno kazen za bivšega premierja Nikolo Gruevskega zaradi zlorabe položaja pri nakupu luksuznega avtomobila. Po razsodbi se mora Gruevski v dveh tednih zglasiti v zaporu.

Bobo
Nekdanji makedonski premier Nikola Gruevski.

Gruevski, ki je makedonsko vlado vodil skoraj deset let do leta 2016, je bil maja na prvi stopnji obsojen zaradi uporabe 600.000 evrov vrednega blindiranega mercedesa v zasebne namene, čeprav je bilo vozilo kupljeno s proračunskimi sredstvi.

Pritožbeno sodišče je presodilo, da so bile pritožbe Gruevskega neutemeljene, in v celoti potrdilo prvostopenjsko sodbo.

Kot je povedal posebni tožilec Gavrilo Bubevski, ima Gruevski zdaj na voljo dva tedna časa, da se zglasi v zaporu. "To je vprašanje časa. Lahko se zgodi danes, jutri ali v 15 dneh," je pojasnil.

Bivši premier je za makedonske medije izjavil, da bo uporabil vsa pravna sredstva proti zaporni kazni. "To je le še en poskus političnega pregona," je prepričan.

Nekdanji vodja konservativne stranke VMRO-DPMNE je odstopil leta 2016 po prisluškovalni aferi, med katero je prišlo v javnost, da je njegova vlada na veliko prisluškovala političnim nasprotnikom in novinarjem.

Gruevskega čaka še več postopkov zaradi korupcije.