Kdo bi moral zaščiti otroke?

Surovosti v zavodu Kengurujčki: na policiji še dve novi prijavi, minister staršem svetuje ...

T.L.
5. 10. 2018, 15.40
Posodobljeno: 5. 10. 2018, 16.10
Deli članek:

Veriženje, podizvajalci, vprašanja pristojnosti nadzora: vse to so vprašanja, ki spremljajo žalostno razkritje dogajanja v ljubljanskem zavodu Kengurujčki. Policija je prejela še dve novi prijavi v povezavi z omenjenim zavodom.

Facebook
Lastniki vrtca naj bi zgolj oddajali prostor za izvajanje dejavnosti.

Medtem ko se ljudje še vedno z mešanico šoka in nejevere sprašujejo, kako je mogoče, da so bili v zavodu Kengurujčki otroci izpostavljeni surovemu ravnanju, o katerem smo poročali te dni. Razpletanje klobčiča in sosledja dogodkov, ki obkrožajo zavod Kengurujčki bo nedvomno zahtevo in kompleksno. 

Na policijski upravi Ljubljana smo izvedeli, da so po objavi posnetkov krutega dogajanja za štirimi stenami zavoda sporočili, da so prijavo staršev in vzgojiteljice, ki se nanaša na določene nepravilnosti v enem od zavodov z dejavnostjo varstva predšolskih otrok na območju Ljubljane prejeli pred tednom dni, 28. septembra.

Kaj predpisuje zakon: zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje 192. člen
(1) Starši, skrbnik, rejnik ali druga oseba, ki hudo krši svoje dolžnosti do mladoletne osebe, se kaznuje z zaporom do treh let. 

(2) Starši, skrbnik, rejnik ali druga oseba, ki sili mladoletno osebo k pretiranemu delu ali k delu, ki ni primerno njeni starosti ali k opuščanju dela, ali jo iz koristoljubnosti navaja k beračenju ali drugim dejanjem, ki so škodljiva za njen razvoj, ali z njo surovo ravna ali jo trpinči, se kaznuje z zaporom do petih let.

Dve novi prijavi

Policisti so ob prijavi pričeli z zbiranjem obvestil in dokazov o obstoju kaznivega dejanja, pri tem pa tudi obveščali pristojne nadzorstvene institucije, med drugimi tudi finančno upravo in inšpektorat za delo. Kot je še sporočila Nataša Pučko, tiskovna predstavnica PU Ljubljana, kriminalistična preiskava trenutno poteka v smeri sumov kaznivega dejanja po 192. členu kazenskega zakonika, in sicer zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje.

Doslej še nobeni osebi organi pregona niso odvzeli prostost. Pučkova je še dodala, da je v tej fazi težko napovedati točen okvir o zaključku preiskave, saj so od javnega razkritja posnetkov prejeli še dve dodatni prijavi staršev v povezavi z omenjenim zavodom. Kriminalistična preiskava aktivno poteka.

Inšpektorji leta 2015 že v zavodu

Po tiskovni konferenci je glavni inšpektor na Inšpektoratu RS za šolstvo in šport Tomaž Rozman včeraj popoldne za Kanal A še povedal, da so inšpektorji zavod Kengurujčki obiskali že leta 2015 in ugotovili, da ne opravlja dejavnosti varstva otrok, ampak ima sklenjene pogodbe s štirimi podizvajalci, ki pa niso bili vpisani v razvid. Ena izmed teh je bila pozneje vpisana v razvid, vendar ne v razvid javno veljavnih izobraževalnih programov, ampak v razvid varuhov predšolskih otrok. Vendar naj bi tudi ta oseba leta 2017 s.p. ukinila, ostali trije pa naj varstva dejavnosti v zavodu ne bi več opravljali, s tem, da so inšpektorji enemu dejavnost leta 2015 prepovedali opravljati, druga izvajalka pa je varovala več otrok, kot je bilo dovoljeno, in je s tem kršila predpise. Kasneje so inšpektorji pri vseh nadzor ponovili, je dejal Rozman. 

Ministrov poziv staršem

Kontaktna številka sektorja za predšolsko vzgojo je 01 400 53 90 na MIZŠ.

Na spletni strani ministrstva so danes objavili še video izjavo ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala"Kot očeta dveh otrok in kot ministra za izobraževanje, znanost in šport, me je močno pretresla novica o nasilju, ki se je, če vsi podatki držijo, dogajalo v zasebnem zavodu Kengurujčki. Odločno obsojam vsakršne nelegalne prakse na področju varovanja otrok, kakršna je bila tudi v tem primeru zavoda, ki ni imel potrebnih dovoljenj". Starše je ponovno pozval, da se takrat, ko iščejo varstvo za svoje predšolske otroke, ali pa ob prvem sumu morebitnih nepravilnosti, zelo dobro pozanimajo o izvajalcu tega varstva. 

"Odločno obsojam vsakršne nelegalne prakse na področju varovanja otrok, kakršna je očitno bila tudi v tem primeru zavoda, ki ni imel potrebnih dovoljenj. Javni sistem vzgoje in izobraževanja, ki deluje ne le kot varstvo, ampak tudi kot program predšolskih otrok, zagotavlja visoko kakovost in dostopnost za vse na predšolskem področju. Strokovni delavci so preverjeni, imajo ustrezno stopnjo izobrazbe, strokovni nadzor nad njihovim delom pa se redno izvaja. Javni vrtci so tisti, ki zagotavljajo visok standard etičnih in moralnih norm. Tam je vseskozi zagotovljen ustrezen nadzor in zadeve veliko težje uidejo z vajeti," je v nagovoru še dejal minister.

Minister si še želi, da se dogajanje v zavodu čim prej razišče. "Če se bo izkazalo, da so bila zagrešena kazniva dejanja, verjamem, da bodo vsi pristojni primerno pristopali, kot jim narekuje zakonodaja. Predvsem pa si želim, da se nikoli ne ponovi karkoli podobnega," je še dodal.