Svarilo

Juncker svari pred možnostjo vojne na Balkanu

STA/B.K.
5. 10. 2018, 15.51
Posodobljeno: 5. 10. 2018, 16.00
Deli članek:

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes na Dunaju znova posvaril pred izbruhom vojne na Balkanu, če bodo Albanija, BiH, Srbija, Makedonija in Kosovo ocenile, da EU ne misli resno z njihovim članstvom v povezavi.

Profimedia
Jean-Claude Juncker

"Če bo v zapletenem evropskem okolju nastal vtis, da nismo resni z evropsko perspektivo za Zahodni Balkan, bomo kasneje, morda pa tudi že kmalu, priča temu, kar se je na območju zgodilo v 90. letih prejšnjega stoletja," je dejal Juncker v govoru pred avstrijskim parlamentom. Kot je pojasnil, na območju še niso predelali dogodkov iz 90. let.

Države Zahodnega Balkana imajo sicer po Junckerjevih besedah pred sabo še dolgo pot do EU. Je pa predsednik komisije dejal, da v nekaterih državah opaža napredek, "ki pa še ni zadosti izražen".

Predlagal je, da bi v času približevanja uniji tem državam ponudili gospodarski prostor, v katerem bi zanje veljala nekatera enaka pravila kot za članice.

Ponovil je, da bi lahko prve države s tega območja članice unije postale leta 2025, kasneje pa bodo, a ne hitro, sledile še druge.

Predsednik Evropske komisije je izpostavil, da je treba intenzivno skrbeti za Zahodni Balkan, pomagati, kjer je treba, a tudi dati jasno vedeti, da morajo pred vstopom v povezavo rešiti vse spore glede meja.