Rodnost

Zloglasnega omejevanja rojstev bo vendarle konec

B.K.
11. 9. 2018, 10.22
Posodobljeno: 11. 9. 2018, 10.33
Deli članek:

Vse kaže, da se kitajske oblasti resno lotevajo ukinitve zloglasne politike omejevanja rodnosti.

Profimedia
Otroka iz etnične skupine Miao se igrata v vasi Baša na jugozahodu Kitajske.

Na Kitajskem živi približno 1,4 milijarde prebivalcev. Dolgoletna politika enega otroka je to azijsko državo pahnila v demografsko krizo - čeprav gre za razvijajočo se družbo, se ta danes sooča z demografskimi problemi, ki jih imajo razvite države - staranjem prebivalstva.

Zato so kitajske oblasti pred dvema letoma politiko enega otroka zamenjale s politiko dveh otrok. V letu 2016 je število rojstev naraslo za osem odstotkov, skoraj polovico pa so 'prispevali' starši, ki so enega otroka že imeli.

A šlo je za enkraten skok, kažejo statistike. V letu 2017 se je število rojstev namreč spet znižalo.

Sedaj se kitajske oblasti tudi v praksi pomikajo k popolni ukinitvi omejevanja rojstev. V ponedeljek je tako Nacionalna komisija za zdravstvo predstavila načrt za "ustanovitev in izboljšanje sistema za podporo družinam," v sklopu katerega bodo ukinjene tri agencije, ki so bile pristojne za nadzorovanje števila rojstev v državi.

36 let obstoja politike enega otroka je sicer katastrofalno vplivalo na razmerje med dečki in deklicami. Ker so prvi bolj zaželjeni, so bile deklice večkrat splavljene. Do konca desetletja naj bi zato Kitajska imela kar 30 milijonov več moških kot žensk.