Staranje

Politika enega otroka je preteklost, današnji izziv: višja rodnost

B.K.
22. 5. 2018, 13.46
Posodobljeno: 11. 9. 2018, 10.26
Deli članek:

Kitajska ni še niti dodobra odpravila svoje ‘politike enega otroka’ pa že razmišlja o programih za vzpodbujanje rodnosti.

Reuters
Kitajski šolarji med "Kung Fu plesom".

“Le s popolno odpravo omejitev rojstev in z njihovim vzpodbujanjem, bo Kitajska lahko obrnila trend zmanjševanja lastne populacije,” sta v odmevnem članku na kitajskem spletnem portalu 163 zapisala predsednik uprave potovalne agencije CTrip Liang Džianžang in raziskovalec na pekinškem Centru za Kitajsko in globalizacijo Huang Venženg.

Ameriški finančni časopis Bloomberg je sicer že včeraj poročal o tem, da naj bi kitajske oblasti intenzivno razmišljale o popolni odpravi še zadnjih obstoječih politik omejevanja rodnosti. Te so bile uvedene leta 1979, po tem, ko je Ljudska republika Kitajska za časa voditelja Maa Cetunga skokovito povišala življenjsko dobo prebivalstva. Populacija je tako iz 540 milijonov leta 1949 poskočila na 940 milijonov leta 1976.

Reuters
Mao Cetung je vzpodbujal velike družine in visoko rodnost, saj je bil mnenja, da je rast prebivalstva ugodna za državo.

Oče tako imenovane politike enega otroka Song Džian, je na idejo prišel med obiskom evropskih držav, ko se je sestal s predstavniki okoljskih organizacij Rimski klub in Klub Sierra. Plan za omejevanje rojstev je naletel na številne kritike v Komunistični stranki Kitajske, a je na koncu bil vseeno potrjen, saj naj bi olajšal družbene, gospodarske in okoljske probleme na Kitajskem.

Zaradi omejevanj rojstev se danes Kitajska srečuje z dvema resnima demografskima problemoma – staranjem prebivalstva in posledičnim krčenjem razpoložljive delovne sile ter nesorazmerjem med spoloma.

Reuters
Pomanjkanje vrtcev in šol sta materialna dejavnika, ki starše odvračata od večjih družin.

Umik omenjenih politik se postopoma dogaja že od leta 2015, a rezultati zaenkrat še niso vidni. Pari se namreč po desetletjih omejitev ne odločajo več za velike družine. Eden izmed glavnih razlogov je pomanjkanje infrastrukture in izobraženega kadra za skrbstveno, vzgojno in izobraževalno delo z otroki in mladimi. Ljudsko republiko Kitajsko tako čaka še veliko dela, preden bo uspela obrniti trend staranja prebivalstva.