Pazljivo!

Pediatri opozarjajo: konoplja ni za nosečnice in doječe matere

B.K.
6. 9. 2018, 10.57
Posodobljeno: 6. 9. 2018, 11.02
Deli članek:

Čeprav vedno več ljudi meni, da uporaba konoplje ni nevarna, nove raziskave kažejo, da se je morajo varovati predvsem nosečnice in doječe matere.

Profimedia
Ni za nosečnice!

Ameriška pediatrična akademija je objavila opozorilo, v katerem poziva doječe matere in nosečnice, naj ne uporabljajo proizvodov indijske konoplje. Nove raziskave namreč kažejo, da lahko ima kajenje konoplje ali uživanje jedi iz konoplje negativen vpliv na plod in otroka.

Podatki, objavljeni v znanstveni reviji Pediatrics kažejo, da obstaja znatno tveganje za zdravje otroka, če matere kadijo konopljo med nosečnosto ali dojenjem. "Ženskam bi zagotovo morali predlagati, da ni dobra ideja, da uporabljajo marihuano med nosečnostjo. Če dojite, bi vam ravno tako priporočali, da razvado omilite ali opustite," je dejal eden izmed avtorjev raziskave in profesor pediatrije na univerzi Stanford Seth Ammerman.

Druga študija, prav tako objavljena v reviji Pediatrics pa laže, da se THC, ki je psihoaktivna molekola v konoplji, nabira v materinem mleku, še do šest dni po zadnji uporabi. THC brez večjih težav preide skozi placento oziroma posteljico in se prične nabirati v možganih in maščobnem tkivu zarodka. Študije kažejo tudi, da lahko izpostavitev pred rojstvom škoduje otrokovi koncentraciji, pozornosti in nadzoru ipulzivnega delovanja.