»Strogo zaupno«

Nova zvijača: po pošti so jim prodali "mačka v žaklju"

S.R.
6. 9. 2018, 10.05
Posodobljeno: 6. 9. 2018, 10.49
Deli članek:

Na njihov naslov sta prispeli nenavadni pošiljki, ki sta jih olajšali za okoli 60 evrov.

Bobo
Če pošiljke ne pričakujete, najprej preverite pošiljatelja.

Na naslova dveh podjetji na območju Gorenjske sta včeraj po pošti prispeli priporočeni pošiljki z odkupom v vrednosti približno 60 evrov. Poleg podatkov podjetja je bila ovojnica opremljena tudi z napisom »Strogo zaupno«, pošiljatelj pa se je pomenljivo poimenoval »DAVČNI IN PRAVNI INŠTITUT.EU,« sporočajo iz PU Kranj. Da je podobno pošto v zadnjih dneh prejelo nekaj manjših podjetij na Primorskem, sporočajo tudi iz PU Koper.

Ker so v obeh podjetjih na Gorenjskem menili, da je pošiljatelj davčni organ in da je pošiljka povezana z njihovim poslovanjem, sta podjetji znesek seveda plačali, a jih je v ovojnici pričakal "maček v žaklju" oziroma dopis, v katerem se jim pošiljatelj zahvaljuje za naročilo »spletnega doživljenjskega dostopa do spletnega priročnika z vzorci pogodb.« Storitve podjetji seveda nista naročili, dejanje pa sta zaradi suma goljufije naznanili policiji.

Spletna stran, ki je navedena v dopisu, sicer dejansko obstaja, vendar podrobnejši pregled strani razkrije, da ne vsebuje nobenih informacij o lastništvu, je brez kontaktov in da ne izpolnjuje varnostnih zahtev glede varovanja zasebnosti.

Kot opozarja tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos, je treba pri vprašanju plačila odkupnine za pošiljko vedno presoditi, ali bomo plačali takoj. Če pošiljke ne pričakujete, morebiten prevzem pošiljke raje odložite na poznejši čas in prej podrobno preverite pošiljatelja. V kolikor ste to že storili, dejanje prijavite na najbližjo policijsko postajo.