Delavski boj

Vstaja ladjedelničarjev dviguje napetost na Hrvaškem

O.D.
28. 8. 2018, 13.03
Posodobljeno: 28. 8. 2018, 13.20
Deli članek:

Hrvaško pretresajo protesti reških ladjedelničarjev, ki so včeraj potrkali premierju Plenkoviću na vrata in dobili dvomljiva zagotovila državnega vrha.

STA
Hrvaški premier je delavcem obljubil, da bodo do konca tedna prejeli dve plači, ne pa tudi julijske.

Včeraj se je tisoč jeznih delavcev največje hrvaške ladjedelnice Uljanik grupa zgnetlo v nekaj deset avtobusov in se odpeljalo v Zagreb. Hrvaški premier Andrej Plenković, okrepljen s tremi ministri, je sprejel predstavnike stavkovnega odbora in jim obljubil, da bodo do konca tedna delavcem pri bankah zagotovili denar za dve plači, ki jim jih delodajalec dolguje. Minister za gospodarstvo Darko Horvat pa ni povedal, kdaj bodo delavci dobili julijsko plačo, zaradi katere so prejšnji teden sprožili stavko.

Ko so pred delavce stopili njihovi predstavniki in jim povedali, kaj je bilo dorečenega na sestanku s predsednikom vlade, je bilo med delavci slutiti nezadovoljstvo. Iz Zagreba, kjer so se jim solidarnostno pridružili tudi drugi, so odšli bolj kot ne jezni in napovedali nadaljevanje protestov.

Profimedia
Ladjedelničarji so se odpravili pred poslopje hrvaške vlade in zahtevali zagotovila, ki jih vendarle niso dobili.

Vrnitev na ulico

Njihove napovedi so se uresničile danes zjutraj, ko je 3500 delavcev zavzelo ulice Pulja. Tokrat pa niso izražali nezadovoljstva samo z upravo družbe, ampak tudi z najmočnejšo stranko v hrvaški Istri IDS. Doslej največja množica ladjedelničarjev se je napotila proti mestni hiši, na poti pa so se jim pridružili tudi številni občani, ki so vzklikali »Ne damo Uljanika« in »Uljanik je naš!«. Napetost je poskušal razelektriti podžupan Robert Cvek, ki je dejal, da je župan Boris Miletić v Zagrebu, kjer se poskuša sestati z gospodarskim ministrom Darkom Horvatom ter da očitno premier Plenković nima časa ne zanj ne za Uljanik. Protestniki so Cvekov nastop prepoznali kot dobrikanje v zagati in ga večkrat prekinili z vzkliki »uničili ste Uljanik«, »IDS mafija« in žvižgi.

V Uljanik grupi, ki ima v sestavi tudi reško ladjedelnico 3. maj, je zaposlenih približno 4500 ljudi. Za njihove mesečne plače je potrebnih približno 6,75 milijona evrov. Horvat je ob tem povedal, da je obe ladjedelnici iz sestave skupine Uljanik potrebno prestrukturirati zaradi trajne dobičkonosnosti. Tega pa ni mogoče doseči z obstoječo upravo. Ta signal je očitno razumelo vodstvo Uljanika in včeraj zvečer je Gianni Rossanda nadzornemu svetu ponudil svoj odstop, sledili pa so mu tudi ostali v skupini. S tem je bila izpolnjena ena od zahtev stavkajočih delavcev, vendar ti napovedujejo, da se bodo protesti nadaljevali, dokler ne prejmejo vseh plač.

Facebook
Obupani delavec Uljanika, ki je izvedel, da (še) ne bo dobil plače.

Bruselj kot lastnikov izgovor

Za nemoteno nadaljevanje dela zaposlenih v obeh ladjedelnicah do konca leta je treba sicer zagotoviti 100 milijonov evrov. Lastnik strateškega partnerja skupine Uljanik, družbe Kermas energija Danko Končar je prejšnji teden dejal, da ne namerava vložiti dodatnega denarja v družbo, dokler ne bo znana odločitev Bruslja. Evropska komisija naj bi predvidoma septembra sporočila svojo oceno načrta prestrukturiranja obeh ladjedelnic, ki spadata v skupino Uljanik. 

Vstaja delavcev Uljanika vnaša dodatno napetost v vse bolj razdeljeno hrvaško družbo, ki se sooča s številnimi eksistencialnimi vprašanji - poleg težav delavcev, tudi z vsej večjim odlivom prebivalstva, zaradi katerega hrvaški grozi demografska katastrofa. Stavka ladjedelničarjev bi zato lahko povzročila spontani vžig nezadovoljstva, česar pa si hrvaška vlada zagotovo ne želi.