Arheologija

FOTO: Kaj so našli v 'zakletem', 2500 let starem sarkofagu?

B.K.
20. 8. 2018, 09.21
Posodobljeno: 20. 8. 2018, 09.23
Deli članek:

Egiptovsko ministrstvo za starine je objavilo podrobnosti o okostjih, ki so jih našli v skrivnostnem sarkofagu.

Reuters
Okostja so ležala v lepljivi, rjavi tekočini.

Čeprav so jih mnogi svarili, naj sarkofaga ne odpirajo, saj da v njem preži vse sorte čudnih urokov in prekletstev, so znanstveniki, ki so pred mesecem dni našli skrivnostno kamnito krsto, to vseeno odprli.

Sarkofag iz črnega granita je bil zakopan v 4. stoletju pred našim štetjem, odkrili pa so ga v Aleksandriji. Ob odprtju v njem k sreči niso našli urokov pač pa tri zanimiva okostja, plavajoča v lepljivi, rjavi brozgi.

Reuters
Sarkofag so našli v stanovanjskem naselju.

Znanstveniki so v zadnjem mesecu dni uspeli ugotoviti nekaj podrobnosti o okostnjakih. Gre za okostja treh oseb, ene ženske in dveh moških različnih starosti. Ženska je umrla najmlajša, visoka je bila nekaj več kot 160 centimetrov, umrla pa je pri 25 letih. Drugo okostje, ki je pripadalo mlajšemu moškemu, staremu med 35 in 39 let, je bilo le nekaj centimetrov višje, medtem ko je najstarejše truplo, ki jih je ob smrti štelo dobrih 40, v višino merilo kar 184 centimetrov.

Ob okostjih so bili najdeni manjši okraski iz zlata, ki morda nakazujejo na vojaško službo.

Reuters
Sarkofag

Najzanimivejša pa je informacija, da so na eni izmed moških lobanj našli majhno luknjo, ki je bila posledica operacije in ne nesreče. Gre za eno izmed najstarejših primerov operacije na človeškem telesu nasploh. Luknjanje lobanje je bila sicer razširjena metoda zdravljenja določenih bolezni v tistem času, čeprav so se je v Egiptu posluževali le redko.