Viadukt groze

FOTO in VIDEO: Tragedija v Genovi: minister obljublja, da bo dobil imena vseh odgovornih iz preteklosti in sedanjosti

G.G.
14. 8. 2018, 19.05
Posodobljeno: 14. 8. 2018, 22.43
Deli članek:

V zrušenju avtocestnega viadukta Morandi v Genovi je umrlo 26 ljudi, 15 je hudo poškodovanih. Italijanski notranji ministser je obljubil, da bo šel do konca pri ugotavljanju, kdo je odgovoren za to "nesprejemljivo katastrofo".

Profimedia
Zrušilo se je dobrih sto metrov viadukta.

V močnem deževju se je zgodaj popoldan zrušil avtocestni viadukt Morandi, ki se vije nad naselji in trgovskimi centri v Genovi. V trenutku zrušenja je bilo na njem okoli 30 vozil, ki so zgrmela 50 metrov v globino. 

Reševalne službe med ruševinami iščejo preživele. Nekaj so jih že našli, žal pa tudi precej mrtvih - zadnja številka je 35.

"Zahvaljujem se gasilcem, profesionalnim reševalcem in prostovoljcem, ki so posredovali v prvih minutah in ki še vedno rešujejo življenja," je dejal italijanski notranji minister Matteo Salvini na novinarski konferenci na Siciliji. Obljubil je, da bo šel do konca pri ugotavljanju, kdo je odgovoren za to "nesprejemljivo katastrofo, saj ni mogoče delati in umreti na ta način v letu 2018". Dodal je, da se je tudi sam stokrat peljal čez ta viadukt in da bo storil vse, da bo "dobil imena vseh odgovornih iz preteklosti in sedanjosti", saj je ta način smrti nesprejemljiv za Italijo.

Izpostavil je tudi nujnost vlaganj v obnovo splošno obrabljene cestne in druge infrastrukture v državi, s tem pa tudi v varnost.

Profimedia
Gasilci na kraju tragedije.

Zakaj se je viadukt sesedel?

Zaenkrat le ugibajo. Dotrajan material v povezavi z močnim deževjem in nemara celu udarom strele, se sprašujejo, strokovnjaki pa nočejo ugibati in pravijo, da je potrebno počakati na rezultate temeljite preiskave.

Viadukt so odprli 4. septembra 1967. Dolg je 1182 metrov, visok 45 metrov, naslanja pa se na tri betonske stebre, ki so visoki 90 metrov. Najdaljši razpon med dvema stebroma je 210 metrov. Vse od njegovega odprtja pred štirimi desetletji je bil viadukt predmet razprav, tudi zato, ker je bil speljan nad gosto poseljenim predelom Genove. V zadnjih letih so ga temeljito prenovili. Leta 2016 naj bi obnovili tudi danes porušeni del.

Po navedbah družbe, ki upravlja z italijanskimi avtocestami, Autostrade per l'Italia, so na viaduktu ravno izvajali vzdrževalna dela, s katerimi so želeli utrditi sidrišča viadukta. Doslej so uspeli namestiti delovne odre za izvedbo vzdrževalnih del. Kot so zagotovili v družbi, so dela ves čas nadzorovali.