odziv

Rusija in Turčija kritični do ameriške politike sankcij

J.P./STA
14. 8. 2018, 15.00
Posodobljeno: 14. 8. 2018, 15.00
Deli članek:

Zunanja ministra Turčije in Rusije Mevlüt Cavusoglu in Sergej Lavrov sta bila po današnjem srečanju v Turčiji kritična do politike ZDA, ki je v zadnjem času uvedla sankcije proti Moskvi in Ankari.

Profimedia
Sergej Lavrov in Mevlüt Cavusoglu

"Takšna politika se ne sme nadaljevati," je po srečanju povedal Lavrov. "Zaostritev sankcij po našem mnenju ni legitimna politika," je poudaril.

Turčiji se je zahvalil, da vodi neodvisno zunanjo politiko in da se ni pridružila ameriškim sankcijam proti Rusiji.

Cavusoglu pa je dejal, da se mora "obdobje šikaniranja" končati. ZDA bodo spoštovane šele, ko bodo poslušale druge države in vse obravnavale enakovredno.

Sankcije

Ameriški State Department je minuli teden napovedal, da bodo ZDA do konca meseca uvedle sankcije proti Rusiji zaradi napada z živčnim plinom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko v Veliki Britaniji.

Proti Turčiji pa so v ponedeljek uvedle višje carine na jeklo in aluminij zaradi spora glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki je v hišnem priporu v Turčiji. Že petkova napoved zvišanja je povzročila zgodovinski padec vrednosti turške lire.

Vodji ruske in turške diplomacije sta govorila tudi o razmerah v Siriji. Med drugim naj bi pripravljala vrh o Siriji, ki je predviden za 7. september.