V Severni Koreji se gradi

"Jedrski" Kim s figo v žepu Trumpa speljal na led?

S.R./STA
31. 7. 2018, 08.20
Posodobljeno: 31. 7. 2018, 08.29
Deli članek:

Severna Koreja kljub otoplitvi odnosov z ZDA domnevno nadaljuje z bogatenjem urana in izdelavo medcelinskih raket.

Profimedia
Kim Džong-un je zatrdil, da jedrska nevarnost Pjongjanga več ne obstaja.

Trump je po vrnitvi z vrhunskega srečanja s predsednikom Severne Koreje Kim Džong-unom zatrdil, da jedrska nevarnost Pjongjanga več ne obstaja. To izjavo je utemeljil na medli obljubi papirja, ki sta ga s Kimom podpisala in v katerem Severna Koreja izraža zavezo denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Severna Koreja nadaljuje z gradnjo medcelinskih raket, ki lahko dosežejo celo vzhodno obalo ZDA, in bogatenjem urana, medtem ko razstavlja testni objekt, ki je odslužil svojemu namenu, poroča ameriški časnik Washington Post, ki se pri tem sklicuje na neimenovane obveščevalne vire in civilne organizacije. Severna Koreja razstavlja tesni objekt Sohae, kjer so že uspešno preizkusili medcelinske rakete in ga več ne potrebujejo, poleg tega pa ga lahko hitro postavijo nazaj.

Obveščevalci so ugotovili, da v objektu Sanumdong poteka delo na najmanj eni ali dveh medcelinskih raketah hwasong-15, ki lahko dosežeta vzhodno obalo ZDA. Delo naj bi potekalo še naprej tudi v objektu za bogatenje urana Kangson. Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je junija v senatu priznal, da Severna Koreja še naprej proizvaja jedrski material za bombe, glede raket pa se ni izjasnil.

Ugotovitve ameriških obveščevalcev, ki preko časopisa pošiljajo sporočilo predsedniku ZDA Donaldu Trumpu , potrjuje tudi neprofitna skupina iz Kalifornije Program proti širitvi jedrskega orožja Vzhodne Azije pri Centru za študije proti širitvi James Martin v Monterreyju. Ta skupina je analizirala dostopne komercialne satelitske posnetke. Direktor programa Jeffrey Lewis je dejal, da je Sanumdong aktiven kot vedno doslej in da gradijo medcelinske rakete ter vozila za izstrelitev. Podobno velja tudi za Kangson.

Ameriški obveščevalci naj bi prav tako ugotovili, da je v ospredju razprav voditeljev Severne Koreje po vrhu s Trumpom kako prinesti okrog Američane glede števila jedrskih konic, jedrskih objektov in kako prinesti okrog mednarodne inšpektorje, če bodo prišli v državo. Ena možnost je na primer priznati obstoj 20 jedrskih konic in jih uničiti pred očmi vsega sveta, obenem pa skriti več deset drugih.