Vrha ne bo

Zanikali navedbe, da se Merklova želi pogovarjati o reševanju migracijske krize

T.L./STA
17. 6. 2018, 13.47
Posodobljeno: 17. 6. 2018, 14.03
Deli članek:

Na domačem političnem prizorišču se je sicer znašla v težavah zaradi razhajanj z notranjim ministrom Horstom Seehoferjem iz vrst bavarske CSU glede obravnave migrantov, ki prihajajo v Nemčijo.

Profimedia
Nemška kanclerka Merkel

Nemška vlada je danes zanikala navedbe časnika Bild, po katerem naj bi kanclerka Angela Merkel načrtovala izredni vrh nekaterih držav članic EU o migracijah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"V načrtu ni nikakršnega posebnega vrha EU. Sklic takšnega vrha bi bil v domeni evropskih institucij," je pojasnil tiskovni predstavnik nemške vlade.

Kot je dejal, se sicer nemška vlada o vprašanju migracij pogovarja "z različnimi članicami in z Evropsko komisijo".

Bild je, sklicujoč se na vladne predstavnike več članic EU, sicer poročal, da naj bi vrh o migracijah potekal še pred rednim vrhom EU, ki bo 28. in 29. junija, poleg Nemčije pa naj bi na njem sodelovali predstavniki Grčije, Italije in Avstrije.

Težave na domačem igrišču

Merklova se je sicer na domačem političnem prizorišču znašla v težavah zaradi razhajanj z notranjim ministrom Horstom Seehoferjem iz vrst bavarske CSU glede obravnave migrantov, ki prihajajo v Nemčijo.

Seehofer si prizadeva za zaostritev politike in vztraja, da bi na nemških mejah zavračali vse prosilce za azil, ki so jih že registrirali v drugih članicah EU. Merklova to odločno zavrača, češ da bi to spodkopalo evropsko solidarnost, in se zavzema za rešitev na evropski ravni.

Seehofer je sicer v ločenem pogovoru za Bild zanikal, da bi si prizadeval za razkol s sestrsko stranko CDU kanclerke Merklove. Po njegovih besedah si nihče v CSU ne želi strmoglavljenja kanclerke, razkroja partnerstva CDU/CSU ali razpada vladajoče koalicije, v kateri so še socialdemokrati.

Kot je zatrdil, si v CSU želijo zgolj vzdržne rešitve na področju zavračanja migrantov na nemških mejah.