Prispeli so

VIDEO: Veselje na ladji: migranti v španski Valencii

T.L./STA
17. 6. 2018, 13.20
Posodobljeno: 17. 6. 2018, 13.40
Deli članek:

Prva je v pristanišče vplula italijanska ladja Dattilo, na kateri je bilo 274 od 629 migrantov z Aquariusa. Nekaj pred 11. uro je prispel tudi Aquarius, na katerem jih je bilo 106.

Profimedia
Več sto migrantov z ladje Aquarius prispelo v Valencio.

V špansko Valencio je davi okoli 6.30 z ladjo italijanske mornarice prispelo več sto migrantov z ladje Aquarius, ki sta jo pred tem zavrnili Italija in Malta. Nekaj ur kasneje je v Valencio prispela tudi ladja Aquarius, na kateri je 106 migrantov.

Prva je v pristanišče vplula italijanska ladja Dattilo, na kateri je bilo 274 od 629 migrantov z Aquariusa. Nekaj pred 11. uro je prispel tudi Aquarius, na katerem jih je bilo 106. V Valencii pričakujejo še ladjo Orione, ki prav tako pripada italijanski mornarici, na njej pa je 249 migrantov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Španska novinarka Gabriela Sanchez, ki je bila na Aquariusu, je na Twitterju zapisala, da je bilo na ladji slišati vzklike in petje, ko so zagledali špansko obalo.

Nevladna organizacija Zdravniki brez meja, ki ladjo upravlja skupaj s humanitarno organizacijo SOS Mediterranee, je na istem družbenem omrežju objavila fotografijo predstavnice organizacije, ki govori z ljudmi na ladji. "Ljudje so umirjeni in se veselijo prihoda v Španijo," so zapisali ob fotografiji.

Humanitarna ladja Aquarius je ena od ključnih pri reševanju migrantov. Minuli konec tedna je pred libijsko obalo rešila 629 migrantov, med njimi veliko otrok in nosečnic.

Prepeljati so jih nameravali v Italijo, a jih je ta zavrnila, prav tako Malta. Državi druga drugo obtožujeta, da ne dosegata svojih humanitarnih zavez in zavez v okviru EU.

V prepir je posegla Španija, ki se je strinjala, da bo sprejela ladjo. Francija, ki je medtem Rim razjezila z izjavo, da je odločitev o zavrnitvi ladje neodgovorna, je nato ponudila sprejetje migrantov, ki dosegajo pogoje za dodelitev azila. Španija je v soboto sporočila, da je sprejela to ponudbo Pariza.